Landelijke Studentenvakbond

Bestuursblog – Josephine

Persberichten - dinsdag 22 maart 2016

In de maandelijkse bestuursblog geven we een kijkje achter de schermen bij de LSVb en de werkzaamheden van de verschillende bestuursleden. Deze maand de aftrap door Josephine Verstappen, ons algemeen bestuurslid.

Vorige week organiseerden we als Landelijke Studentenvakbond samen met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de European Student Convention. Mijn blog zal niet gaan over deze conferentie, omdat je op verschillende plekken op deze site al kan lezen hoe het was en een aantal foto’s kan zien. Toch is de European Student Convention wel de aanleiding van mijn blog. Tijdens deze driedaagse conferentie, sprak een ambtenaar van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) mij aan. Ze vroeg hoe ik het vond dat het bestuursjaar bijna afgelopen was. Op dat moment ging ik rekenen en besefte ik dat het bestuursjaar nog maar 3,5 maand duurt. Als je nagaat dat we vorig jaar in mei al begonnen met inwerken, ben ik zelfs al bijna een jaar bezig. Dat deed me beseffen dat alle clichés als “Het gaat sneller dan je denkt” en “Voor je het weet is het afgelopen en maak je nooit meer zoiets mee”, allemaal waar zijn.

Het lijkt gisteren dat we als bestuur een weekend weggingen, met blinddoeken op zochten naar bierflesjes, ons eerste persbericht schreven en ons eerste kennismakingsgesprek hadden met politici. Dat zijn inmiddels dingen die je allemaal zo doet, het is allang niet zo spannend en moeilijk meer. Overigens zoeken we trouwens niet meer met blinddoeken op naar bierflesjes, dat gaan we straks weer doen met het nieuwe bestuur.

Als het bestuursjaar bijna afgelopen is, gaan ook steeds meer mensen vragen wat je bereikt hebt als bestuur. Elke keer als ik het rijtje opsom, verbaasd het me weer hoeveel je kan bereiken als bestuur. We hebben een pilot met de flexstudent geïntroduceerd, rechten voor de medezeggenschap erbij gekregen, de beperking van de geldigheidsduur van tentamens anders weten in te vullen en nog veel meer.

Zoals je gevraagd wordt wat je al bereikt hebt, vragen ook steeds meer mensen wat je nog wilt bereiken. Aankomende woensdag is het Algemeen Overleg over selectie waar we als LSVb inzetten op bijvoorbeeld de alumnimonitor. We willen eerlijke voorlichting voor studenten over arbeidsmarktkansen en denken daarnaast dat het ook goed is om aan alumni te vragen wat zij van hun onderwijs vonden.

Voor mij is de grootste uitdaging het vormgeven van een inwerktraject voor het nieuwe bestuur. Twee maanden worden deze nieuwe enthousiastelingen ingewerkt en klaargestoomd voor een jaar lang bestuur zijn. Op 2 mei begint het inwerktraject en dan zien de nieuwe bestuursleden weer allerlei oude bestuursleden, politici, gaan ze langs bij DUO in Groningen en nog veel meer. Zodat zij op 25 juni het stokje van ons over kunnen nemen. En vooral zodat zij zich een jaar lang in kunnen zetten voor alle studenten in Nederland.