Landelijke Studentenvakbond

Niet stopzetten studenten-OV kost student honderden euro’s

Persberichten - woensdag 06 januari 2016

Minister Bussemaker wil de boete voor het niet op tijd stopzetten van de OV-studentenkaart verhogen naar 300 euro per maand. De verhoging wordt ingevoerd omdat studenten na het afstuderen zouden blijven reizen op hun OV-studentenkaart. Studentenorganisaties het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vinden de boete onredelijk hoog, met name voor studenten die hun OV-studentenkaart net te laat stopzetten. LSVb-voorzitter Stefan Wirken: ‘Het is belachelijk dat studenten met een boete van 300,- worden gestraft als zij per ongeluk hun ov-studentenkaart niet op tijd hebben stopgezet.’

Nu de verhoging nog niet is ingevoerd moet de student elke maand al bijna 200 euro betalen als hij zijn OV-studentenkaart was vergeten stop te zetten. In de eerste acht maanden van 2015 leverde de boete maar liefst 25 miljoen euro op. Na de verhoging door minister Bussemaker moet een student de eerste maand direct 300 euro betalen. ISO-voorzitter Linde de Nie: ‘Wij pleiten ervoor om de boete stapsgewijs te verhogen. Met een getrapte ophoging worden studenten in de eerste paar weken niet direct geconfronteerd met een te hoge boete.’

Door de boetes stapsgewijs te verhogen pak je uiteindelijk de student die bewust misbruik maakt van zijn OV-studentenkaart, maar worden ‘vergeetachtige’ studenten niet direct disproportioneel hard aangepakt. De studentenorganisaties pleiten ervoor om de eerste boete rond de 50 euro te maken, en pas bij langer gebruik de boete te verhogen naar 300 euro.

De studentenorganisaties hekelen daarnaast ook het achterhaalde systeem van het stopzetten. Studenten moeten hun OV-studentenkaart nog steeds stopzetten bij een fysieke automaat. Zij kunnen dit niet digitaal doen. Dit leidt tot problemen als een student bijvoorbeeld zijn OV-studentenkaart kwijt is of in het buitenland verblijft. Wirken: ‘Het zou ideaal zijn als de OV-studentenkaart automatisch stopgezet wordt wanneer een student afstudeert, dan zijn al deze boetes sowieso overbodig.’

Update: in tegenstelling tot wat eerder in dit persbericht werd vermeld, is de boete voor het niet stopzetten van de OV-studentenkaart nog niet verhoogd. Het wetsvoorstel hierover moet nog door de eerste en tweede kamer, de verhoging van de boete zou in moeten gaan per 1 januari 2017.