Landelijke Studentenvakbond

Betalen per vak voor studenten die dat willen

Persberichten - zondag 13 december 2015

Volgend jaar zal op de Universiteit van Amsterdam(UvA) en de Hogeschool van Amsterdam(HvA) een experiment starten waarin duizend studenten de mogelijkheid krijgen om per vak te betalen.
De Landelijke Studentenvakbond is samen met de PvdA en de VVD tot het plan van flexibel studeren gekomen dat als mogelijkheid naast het reguliere collegegeld zal gaan bestaan. De pilot is gericht op studenten die zich naast hun studie ontwikkelen waardoor zij niet alle vakken in een jaar kunnen volgen. Voorzitter Stefan Wirken: ‘Vasthouden aan de huidige manier van studeren zet Nederland op achterstand. Hoog tijd dat onze studenten de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en een studie op een passende manier in te richten.’

Veel studenten doen naast hun studie een bestuursjaar, stage, een bijbaan of medezeggenschap. Studenten zullen dan niet elk jaar alle vakken kunnen volgen. In het huidige systeem betalen zij echter wel de volle mep. Met de invoering van het leenstelsel is er een grotere druk komen te staan op studenten waardoor er minder ruimte is voor zelfontplooiing. Met flexibel studeren ontstaat er ruimte voor studenten om een jaar minder vakken te volgen en deze ruimte in te vullen met relevante nevenactiviteiten. Stefan Wirken: ‘Bij een voetbalclub kan je een seizoenskaart kopen voor alle wedstrijden, maar ook een los kaartje als je maar naar één of een paar wedstrijden wilt volgen. In het hoger onderwijs moet dat ook kunnen. Studenten die een bestuursjaar of stage doen, kunnen niet alle vakken volgen’.

Het experiment zal naast de reguliere mogelijkheid van het normale collegegeld bestaan. De LSVb vindt het belangrijk dat er keuzevrijheid wordt gecreëerd. Het experiment treedt niet in de plaats van het huidige systeem. Stefan Wirken: ‘Natuurlijk blijven er studenten die gewoon behoefte hebben aan een vaste studiestructuur als voltijdstudent, maar er komen steeds meer studenten die de studie op hun eigen manier willen inrichten. Beide manieren van studeren worden op deze manier gefaciliteerd’.

Download hier het adviesrapport