Landelijke Studentenvakbond

LSVb helpt studenten uit de brand

Persberichten - woensdag 04 november 2015

Kratjes in de gang, geen rookmelders en na het stappen nog even frituren. Brandonveilige situaties in studentenhuizen leveren ernstige gevaren op.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) komt in actie en wil met de game en campagne ‘Heet in Huis’ studenten en verhuurders bewust maken van het belang van een brandveilig huis. LSVb-voorzitter Stefan Wirken: “Brandveiligheid is een onderwerp waar studenten niet echt mee bezig zijn, maar juist daarom gaat het vaak mis.” Vanaf vandaag is de Heet in Huis-app gratis te downloaden voor IOS en Android. Vanavond zal in Utrecht de aftrap van de campagne plaatsvinden.

Uit onderzoek van de LSVb onder 330 studentenhuizen blijkt dat in veel gevallen niet aan de minimale brandveiligheidseisen wordt voldaan. Zo blijkt dat bij de helft van de studentenhuizen geen of onvoldoende brand- of rookmelders aanwezig zijn. Ook is bij iets minder dan de helft van de ondervraagde huizen het aantal brandblussers en andere blusmaterialen niet in orde. Een ander veelvoorkomend probleem is geblokkeerde vluchtroutes, bijvoorbeeld doordat er in de gangen fietsen, kratten of andere spullen staan. Een vluchtplan ontbreekt in maar liefst 80% van de studentenhuizen. Wirken: “Dit zijn verontrustende cijfers. Het is duidelijk dat er meer aandacht voor brandveiligheid nodig is.”

Om deze situatie te verbeteren richt de campagne zich zowel op studenten als op kamerverhuurders. Verhuurders moeten in actie komen om aan de regelgeving te voldoen. Het is hun verantwoordelijk om, onder andere, te zorgen dat brandblussers en rookmelders aanwezig en in orde zijn. Anderzijds is het ook aan de studenten zelf om, bijvoorbeeld, op te letten dat zij niet te veel stekkerdozen aan elkaar koppelen en dat zij brandmelders niet uitschakelen bij een feestje.

De campagne bestaat uit een game, een website en een tour langs verschillende studentensteden. In de game voor IOS en Android komen zeven brandgevaarlijke situaties voorbij. Wirken: “We hopen dat de situaties in de app voor de studenten leuk zijn, maar vooral herkenbaar.” Op de website heetinhuis.nl is meer inhoudelijke informatie te vinden en kunnen studenten een laagdrempelige brandveiligheidscheck voor hun studentenhuis invullen. In de week van 9 november vinden in vijf studentensteden activiteiten plaats in het kader van brandveiligheid in studentenhuizen. Deze activiteiten vinden plaats in samenwerking met Vidius in Utrecht, LSBo in Leiden, AKKU in Nijmegen, VSSD in Delft en GSb in Groningen

De aftrap van de campagne vindt plaats op donderdagavond 5 november om 20:00 op de Neude in Utrecht. In samenwerking met de brandweer zal een spectaculaire brandoefening in een studentenhuis plaatsvinden.

De LSVb werkt voor deze campagne samen met de volgende partijen: Ministerie van Binnenlandse Zaken, Brandweer Nederland, brancheorganisatie studentenhuisvesting Kences, Vastgoed Belang, Raetsheren van Orden, Monkeybizniz en de Landelijke Kamer van Verenigingen.