Landelijke Studentenvakbond

LSVb lanceert medezeggenschapslijn

Persberichten - donderdag 08 oktober 2015

Vanaf vandaag kunnen medezeggenschapsraden van hogescholen en universiteiten terecht bij de Medezeggenschapslijn van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), Landelijk Overleg Fracties (LOF) en Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM).
Het nummer is voor medezeggenschapsraadsleden die behoefte hebben aan (juridisch) advies over rechten en procedures. Vicevoorzitter Stefan Wirken: ”De rechten van medezeggenschappers staan vaak onduidelijk omschreven. Het is zonde als hierdoor kansen gemist worden.”

Uit een rondgang van de LSVb, SOM en LOF langs verschillende medezeggenschapsraden is gebleken dat raden vaak vragen hebben of kennis missen over juridische vraagstukken. Goede kennis van de eigen rechten is noodzakelijk, omdat studenten tegenover bestuurders staan met vele jaren meer ervaring. Wirken: “Je moet sterk in je schoenen staan om niet overbluft te worden. Extern advies kan daarbij helpen.”

De mogelijkheid om naar de geschillencommissie te stappen is een voorbeeld van een recht waar medezeggenschapsraden vaak weinig bekend mee zijn. Door meer informatie en begeleiding te bieden wil de LSVb de drempel voor deze procedure verlagen. Ook hebben medezeggenschapsraden de beschikking over een aantal nieuwe rechten. Een voorbeeld hiervan is het instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting. Wirken: “De Medezeggenschapslijn is beschikbaar voor advies om deze rechten zo goed mogelijk te gebruiken.”

De medezeggenschapslijn is elke woensdag te bereiken via 030 2304050 en dagelijks via medezeggenschapslijn.nl of

Mail: medezeggenschapslijn@lsvb.nl

.
Gedurende de kerstvakantie is de medezeggenschapslijn gesloten.