Landelijke Studentenvakbond

OV4DAMU: Studentenreisproduct voor Dans- en Muziekvooropleidingen

Nieuwsbericht - dinsdag 29 september 2015

DAMU staat voor Dans- en Muziekvooropleidingen op hogescholen waar scholieren vanuit voortgezet onderwijs deel aan kunnen nemen. Deze opleidingen bieden een plek voor jong toptalent.
De toptalenten krijgen scholing aan conservatoria en balletopleidingen terwijl zij nog naar de middelbare school gaan. De DAMU-instellingen bieden deze scholieren de kans om hun talent te ontwikkelen onder begeleiding van zeer professionele vakdocenten. In een sfeer van vakmanschap en gedrevenheid kunnen deze jonge talenten doorgroeien naar de top van de Nederlandse cultuursector. Helaas zijn deze opleidingen vanwege hoge reiskosten echter niet voor elke scholier betaalbaar, een maand vrij reizen met de NS kost alleen al € 325,-.

De DAMU-student is zowel scholier als student. Desondanks kan deze scholier niet in aamerking komen voor het studentenreisproduct. Hierdoor vallen de DAMU-studenten dan ook tussen wal en schip. Dit is onterecht, als reguliere student zou hij of zij wel een vergoeding voor reiskosten krijgen. Er is daarom dan ook geen enkele reden om de DAMU-student hiervan uit te sluiten. Het hoger onderwijs moet ook voor de DAMU-student toegankelijk zijn. Hiervoor is een regeling voor de reiskosten essentieel. In slechts vier steden worden deze opleidingen aangeboden, terwijl elk jong talent van deze opleidingen gebruik moet kunnen maken. Stefan Flos vader van drie DAMU-studentes vertelt:

“Als ouder sta je achter je kind als het wil dansen. Als het wordt toegelaten tot de dans vakopleiding ben je samen blij. Maar je hebt helemaal niet gerekend op de hoge reiskosten: dagelijks in de spits reizen naar school is duur. Als ouder kom je dan opeens voor de moeilijke keuze te staan: betalen of je kind van de opleiding af halen. Jammer genoeg besluiten veel ouders hun kinderen niet te laten instromen. Dat is jammer want we hebben dat Nederlandse talent kei-hard nodig, in het nationale Ballet of het concertgebouw orkest bijvoorbeeld.”

De Landelijke Studenten Vakbond zet zich er voor in dat ook de DAMU-studenten gebruik kunnen maken van het studentenreisproduct. Het onderwijs moet immers voor iedere student toegankelijk zijn. Wil je meer weten, kijk dan op de website van Flosserinas en naar het programma \’\’Alles voor je kind\’\’, morgenavond om 22.10 op NPO1.