Landelijke Studentenvakbond

Masteropleidingen gaan “zesjesstudenten” weren

Nieuwsbericht - dinsdag 01 september 2015

Vandaag in het nieuws een discussie over de #zesjescultuur. Masteropleidingen in onder meer Rotterdam, Amsterdam en Leiden kondigen aan om “zesjesstudenten” te weren.
Er worden strengere eisen gesteld om toegelaten te worden tot de master. De student moet onder andere een gemiddelde van een 7 op zijn cijferlijst staan. Universiteiten kunnen deze strengere eisen gaan stellen vanwege een recente wijziging in de wet.

De LSVb zet zich in voor de toegankelijkheid van het onderwijs in Nederland. Wij vinden dat studenten een opleiding moeten kiezen, niet dat opleidingen studenten moeten kiezen. Door dit soort maatregelen zal de toegankelijkheid in het geding komen. Daarnaast geeft een ‘kil’ cijfer geen volledig beeld van de kwaliteit van een student. Laurens Nuijten, bestuurslid van de LSVb, sprak hierover in de Volkskrant: ‘Iemand die met de hakken over de sloot zijn bachelor haalt, kan daar goede redenen voor hebben. Hij heeft in een bestuur gezeten, beoefent topsport of heeft zware persoonlijke omstandigheden gehad. Het kan nog steeds een goede student zijn.’

Paul van Meenen, Tweede Kamerlid van D66, laat op Twitter weten: ‘De kwaliteit van een opleiding wordt niet beter van selectie aan de poort!’

Lees hier het hele artikel van de Volkskrant over studenten weigeren op een masteropleiding. Wat vind jij van de aanscherping van de eisen? Laat je mening horen op Twitter #zesjescultuur.