Landelijke Studentenvakbond

Prijs studentenkamers veel te hoog

Persberichten - maandag 27 april 2015

Studenten betalen veel te veel voor hun kamers, dit blijkt uit cijfers van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Amsterdam is de duurste stad voor studenten, hier betalen studenten gemiddeld €424,50 kale huur per maand voor hun kamer, dit is €160 meer dan volgens het puntensysteem is toegestaan.
In Leiden en Utrecht betalen studenten €100 euro teveel voor hun kamer. Gemiddeld betaalt een student in Nederland €55 per maand te veel voor een kamer.

Uit de cijfers blijkt daarnaast dat er een grote groep studenten meer dan €200 per maand teveel aan huur betaalt, landelijk is dit 6,3% van de respondenten. In Amsterdam betaalt 14% van de studenten zelfs meer dan €300 per maand teveel voor een kamer. Deze veel te hoge kamerprijzen worden enkel gesignaleerd bij particuliere verhuurders. Tom Hoven, voorzitter van de LSVb: ‘Huisjesmelkers blijven misbruik maken van de kamernood en de zwakke positie van studenten, deze oplichters moeten keihard worden aangepakt.’

In totaal betaalt 77% van de respondenten teveel huur. Studenten kunnen in veel studentensteden terecht bij huurteams. Zij helpen studenten met de stap naar de huurcommissie om de huur te verlagen. De LSVb zal zich dan ook blijven inzetten om de naamsbekendheid van de huurteams te vergroten. Hoven: ’Naast de huurteams zal er ook een landelijke aanpak moeten komen om de schrijnende gevallen aan te pakken.’

De cijfers zijn afkomstig van de website www.checkjekamer.nl , op deze website van de LSVb kunnen studenten controleren of ze teveel betalen voor hun kamer. In 2014 hebben meer dan 2500 studenten hun kamerprijs gecontroleerd op deze website. De meeste respondenten wonen op een onzelfstandige kamer die wordt verhuurd door een particuliere verhuurder.