Landelijke Studentenvakbond

LSVb gaat strijden voor basisinkomen

Persberichten - dinsdag 31 maart 2015

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) gaat zich richten op het realiseren van een basisinkomen in Nederland. Met de aankomende invoering van het leenstelsel zal het inkomen van studenten onder druk komen staan.
Tom Hoven, voorzitter van de LSVb: ‘Een basisinkomen zal er voor zorgen dat studenten geen torenhoge schuld hoeven aan te gaan en zich vooral weer bezig kunnen gaan houden met studeren.’

Het basisinkomen heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen van heel politiek Nederland. Zo is D66, bekend van steun aan het leenstelsel, op verzoek van haar congres bezig met een onderzoek naar de haalbaarheid van een basisinkomen. Ook heeft de beroemde econoom Thomas Piketty zich uitgesproken voor een basisinkomen. Hoven: ‘Juist voor studenten kan een basisinkomen een uitkomst zijn omdat studenten al veel tijd kwijt zijn aan hun studie’.

De LSVb is dan ook van mening dat het nu tijd is om stappen te zetten richting de invoering van het basisinkomen in Nederland. Samen met de Vereniging Basisinkomen zal de LSVb de komende maanden actie gaan voeren en gaan lobbyen om het basisinkomen te realiseren. Gezien de brede politieke steun voor het basisinkomen gaan de LSVb en de Vereniging Basisinkomen er vanuit dat de invoering snel en soepel zullen verlopen.

Wel verschillen de Vereniging Basisinkomen en de LSVb nog over de precieze invulling van het basisinkomen. Zo zou de Vereniging Basisinkomen graag een basisinkomen voor iedereen zien, terwijl de LSVb van mening is dat een basisinkomen voor alleen studenten van ongeveer 280 euro per maand in dit geval al voldoende kan zijn. “De waarde die studenten aan de maatschappij toevoegen ligt immers veel hoger dan die van bijvoorbeeld bankiers en politici”, aldus Hoven.