Landelijke Studentenvakbond

KASSA-uitzending over selectiekosten

Nieuwsbericht - zondag 08 maart 2015

Zaterdag avond 7 maart toonde de LSVb op NPO1 in het programma Kassa een kant die ze niet vaak laat zien. In plaats van te protesteren, discussiƫren of provoceren liet bestuurslid Klaasjan de artistieke kant van de LSVb zien. In de uitzending was te zien hoe hij mee deed aan een auditie voor een dansopleiding en tot ieders verbazing werd afgewezen. Een schande voor kunsten, maar een belangrijk moment voor studerend Nederland. Want de LSVb zou de LSVb niet zijn als er geen inhoudelijke boodschap aan deze ludieke actie zou zitten.

Veel kunstopleidingen vragen geld om auditie te doen en dit mag volgens de wet niet. Om dit aan te vechten hadden we iemand nodig namens wie de LSVb (juridische) stappen kan ondernemen. Nu Klaasjan auditie heeft gedaan is hij belanghebbende geworden (hij heeft immers 75 euro onrechtmatig betaald) en heeft hij op grond van artikel 7.50 van de WHW zijn geld teruggevraagd aan de hogeschool waar hij auditie deed.

Wanneer Klaasjan zijn geld terug krijgt van de hogeschool zullen we alle studenten die de afgelopen vijf jaar geld hebben moeten betalen voor een auditie oproepen ook hun geld terug te vragen.
Mocht hij zijn geld niet terugkrijgen zal de LSVb Klaasjan vertegenwoordigen in een rechtszaak en zal een rechter voor eens en voor altijd duidelijk maken dat er geen auditiekosten gevraagd mogen worden voor kunstopleidingen.

Ben je benieuwd naar de danstalenten van Klaasjan of naar een verdere uitleg? Kijk dan in bovenstaand filmpje het item terug.