Landelijke Studentenvakbond

Minister Bussemaker schuift verantwoordelijkheid af

Persberichten - woensdag 25 februari 2015

Vanmiddag heeft Minister Bussemaker in het gesprek met studenten geen verantwoordelijkheid genomen voor de landelijke problemen in het hoger onderwijs.
Tom Hoven, voorzitter van de LSVb: “Dit is het moment om met een structurele oplossing te komen, maar de minister wil niet aan de slag met de oplossingen die we haar eerder vanmiddag aanreikten.

De onvrede in de studentengemeenschap werd deze week extra duidelijk door de bezetting van het Bungehuis en het Maagdenhuis in Amsterdam. De vraag van studenten om meer transparantie en inspraak werd niet gehoord door de minister. De LSVb heeft in het gesprek met de minister geëist dat de student weer centraal komt te staan in het onderwijs. De minister was echter niet bereid iets te doen en schoof het probleem terug naar Amsterdam. Tom Hoven: “Het is onacceptabel dat Amsterdam en Den Haag naar elkaar wijzen zonder met oplossingen over de brug te komen.

De minister heeft de eisen van de LSVb doorgeschoven naar de bespreking van de Wet versterking besturing, die naar verwachting dit voorjaar in de Tweede Kamer wordt behandeld. De LSVb blijft politici op hun verantwoordelijkheid wijzen om eerder gemaakte beloftes na te komen en de Wet te verbeteren. “Er liggen al sinds 2007 moties klaar om deze problemen op te lossen, maar deze worden structureel genegeerd,” aldus Hoven.