Landelijke Studentenvakbond

Verslag Manifestatie Stop Het Leenstelsel

Verslag - donderdag 13 november 2014

De dag van de manifestatie begon vroeg. Voor sommigen van ons wel heel vroeg, want zij sliepen vannacht op het Malieveld om alles in de gaten te houden. Maar ook de ordedienst was vanochtend al vroeg aanwezig om af te stemmen met elkaar en de politie. Steeds meer mensen van de LSVb en de andere coalitiepartijen van Stop Het Leenstelsel druppelen vanaf een uurtje of 10:30 binnen op Den Haag Centraal. Nog meer mensen voor de ordedienst, mensen voor het coordineren van de pers en mensen die alle Social Media kanalen bij houden, het zijn de helden van de dag!

Om 11:30 rijden de eerste bussen met scholieren naar een standplaats naast het Malieveld. Uit de bussen stromen de scholieren het veld op wat er meteen al een stuk voller uitziet. Ook steeds meer studenten komen het veld op lopen. Als de protestmars van het JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) en ROOD aan komt lopen, wordt het druk op het veld. Om een uur of half één staan er al bijna 5000 demonstranten met grote spandoeken met de meest creatieve leuzen. Scholiere Annelotte (Voorzitter LAKS) speecht als eerste: “ik sta hier namens al die scholieren die niet dat wurgcontract van 30.000 euro willen tekenen. Met het leenstelsel gaat 1 op de 10 scholieren niet studeren, dat zijn 3 leerlingen uit elke klas!” Annelotte riep de Eerste Kamer op om niet te zwichten voor het politieke spel dat de Tweede Kamerleden voeren.

In het politieke debat wat daarop volgde sprak o.a. Michel Rog (CDA): “studenten die een zware studie of een meerjarige master volgen hebben straks een studieschuld van 50.000 euro. Als je daar dan je vriend of vriendin ontmoet, heb je straks samen een studieschuld van een ton!”

Vervolgens sprak de welbespraakte voorzitter van het JOB, Michiel Steegers: “Elk jaar stromen er 25.000 mbo’ers door naar het hbo. Als het aan de minister ligt, straks niet meer. Maar die keuze om door te studeren zou bij de studenten moeten liggen, niet bij de minister”. Ton Heerts (Voorzitter FNV) sprak samen met Robbert Coenmans (FNV Jong): “wanneer wordt het de politiek toch duidelijk: onderwijs is geen kostenpost maar een investering”. Jacco Hoekstra (hoogleraar TU Delft): “de overheid gaat investeren in de kwaliteit van het onderwijs? (5000 man: Nee, nee, nee!) Nee inderdaad, dat doen jullie zelf!”

De Amsterdamse student Jan Jetze Beitler zorgde voor afwisseling met zijn protestlied ‘Mede mogelijk gemaakt door Jet’. Meteen daarna kwam de minister op het podium. Minister Bussemaker verdedigde zich dapper, ondanks het honende geluid van de menigte. Haar stem schelt over het veld, maar is verre van overtuigend.
Voorzitter LSVb Tom Hoven sluit de demonstratie af: “op je 17e mag je nog niet stemmen en geen telefoonabonnement afsluiten. Maar de minister verwacht wel dat je dan een torenhoge studieschuld afsluit.” Hoven: “Ook verwacht de minister dat wij 13.000 euro schuld kunnen opvangen met ons spaargeld. Wie heeft er hier 13.000 euro? Ik tel 1 hand..”

Hoven concludeert: “Drie jaar geleden stond een van mijn voorgangers hier te demonstreren tegen de langstudeerboete. Ook toen zei iedereen dat demonstreren geen zin had. Maar die boete is er uiteindelijk ook niet gekomen!” De presentator sluit, heel toepasselijk, het debat af met de volgende uitspraak: Het is iedereen, tegen 1. Wij kunnen alleen maar zeggen: veel succes Jet!