Landelijke Studentenvakbond

Voorlichting leenstelsel loopt hopeloos achter

Persberichten - maandag 03 november 2014

De voorlichting over het leenstelsel aan studenten en scholieren loopt hopeloos achter. Dit blijkt uit de voorlopige inventarisatie van een enquête van de LSVb en Studentenvakbond AKKU onder 644 studenten. Hieruit blijkt dat 30% van de huidige bachelorstudenten niet weet dat ze ook onder het leenstelsel vallen wanneer ze een master gaan doen. Uit betogen geschreven door een klas vwo-6 scholieren blijkt dat ook hier de bekendheid met het leenstelsel ernstig achterloopt. ‘Door het invoeren van het “snelstudeersysteem” gaat de kwaliteit van het onderwijs omlaag’, aldus een vwo-6 scholier.

Vandaag wordt het leenstelsel besproken in de Tweede Kamer. Het LAKS en de LSVb roepen de Kamerleden op hun verantwoordelijkheid te nemen en het wetsvoorstel in ieder geval uit te stellen. Tom Hoven, voorzitter van de LSVb: ‘We hopen dat de PvdA, VVD, D66 en GroenLinks inzien dat door de uitblijvende voorlichting de invoering van een leenstelsel per 2015 echt onhaalbaar is’. Annelotte Lutterman, voorzitter van het LAKS: ‘De scholier krijgt enkel te horen dat het leenstelsel al is aangenomen, dat is allerminst waar.’

De vwo-6 scholieren werd gevraagd een betoog te schrijven over flexibel studeren, met daarbij het leenstelsel als aanleiding. Uit de betogen bleek echter dat de bekendheid met het leenstelsel slecht is. Lutterman: ‘We zijn de politieke spelletjes zat. Scholieren slaan de noodklok over het uitblijven van voorlichting’. Over één ding zijn de vwo-6 scholieren het allemaal duidelijk eens: ‘De druk op snel studeren wordt alsmaar verhoogd’. Dat ook de voorlichting onder studenten achterblijft, ziet de LSVb als zeer ernstig. Veel studenten zien nog niet in dat ook zij geraakt worden door het leenstelsel als ze volgend jaar aan een master beginnen.