Landelijke Studentenvakbond

Nederland maakt zich klaar voor protest tegen leenstelsel

Persberichten - woensdag 29 oktober 2014

Vanochtend zijn er in Amsterdam, Utrecht, Delft, Nijmegen en Groningen grote spandoeken aan studentencomplexen en op andere zichtbare plaatsen gehangen. Studerend Nederland maakt zich hiermee klaar voor het protest tegen het leenstelsel op 14 november 2014 op het Malieveld in Den Haag. De komende tijd zullen studentenorganisaties de straat op gaan om studenten te infomeren over het leenstelsel. Tom Hoven, voorzitter van de LSVb: ‘We merken dat er nog onduidelijkheid heerst bij huidige studenten over het leenstelsel. Als de minister ze niet voorlicht dan gaan we het zelf maar doen.’

Voor veel huidige studenten is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk dat in het wetsvoorstel hun basisbeurs verleden tijd is als ze volgend jaar aan een master beginnen. Ook studenten die een meerjarige master gaan doen hoeven niet op compensatie te rekenen. Huidige uitwonende studenten worden dus met minimaal 3.350 euro gekort, maar dit kan oplopen tot maximaal 10.440 euro. ‘Zo verandert minister Bussemaker de regels tijdens het spel, door tijdens de studie aan de stufi te gaan zitten’, aldus Hoven.

De LSVb deelt daarnaast de mening van coalitiepartijen VVD en PvdA dat de informatievoorziening omtrent het leenstelsel erg achterloopt. Scholieren en studenten geven vaak aan dat ze nog niet weten wat de plannen voor hen persoonlijk gaan inhouden. Dit terwijl de politiek het leenstelsel per 1 september 2015 al wil invoeren. ‘De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen en constateren dat het niet meer redelijk is het leenstelsel zo snel te willen invoeren’, aldus Hoven.

Voor meer informatie zie www.stophetleenstelsel.nl