Landelijke Studentenvakbond

Doorstroom onderwijs hard geraakt door leenstelsel

Persberichten - woensdag 22 oktober 2014

Studenten die meerdere niveaus van opleidingen ‘’stapelen’’ zullen het hardst worden geraakt door het leenstelsel. Huidige mbo-studenten zullen hun mbo-schuld meenemen naar het hoger onderwijs. Deze moeten ze verplicht volgens de regels van het leenstelsel afbetalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mbo-studenten aangeven niet de stap naar het hbo te maken vanwege het leenstelsel. Tom Hoven, voorzitter van de LSVb: ‘Eeuwig zonde hoe Bussemaker met haar leenstelsel deze getalenteerde jongeren hun ambitie ontneemt’.

Voor het mbo blijft in de toekomst de basisbeurs bestaan, ook na eventuele invoering van het leenstelsel. Ook blijft voor afgestudeerde mbo-studenten de huidige gunstige afbetaalregeling voor hun schuld bestaan. Wanneer een mbo-student echter doorstudeert op het hbo wordt zijn oude mbo-schuld omgezet naar het hogeronderwijsstelsel. De student krijgt dan voor zijn totale schuld te maken met de ongunstige afbetaalregeling van het leenstelsel. Een hbo-student die doorstudeert, krijgt de keuze om in het huidige of in het nieuwe systeem terug te betalen. De LSVb ziet het als oneerlijk dat deze keuze er wel is voor hbo- en wo-studenten maar niet voor de mbo-studenten.

In totaal kiest ongeveer 50% van de niveau 4 mbo-studenten er voor om door te stromen naar het hbo. Hoven: ‘Het is juist deze ambitie die straks de nek om wordt gedraaid door het leenstelsel omdat de schuld ineens onder hele andere voorwaarden valt. ‘
Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) betreurt het dat er straks minder studenten zullen doorstromen naar het hbo. ‘1 op de 5 mbo-studenten zegt niet door te stromen naar het hbo wanneer het leenstelsel wordt ingevoerd. Iedere student heeft recht op goed onderwijs. Met dit voorstel wordt studeren een stuk minder toegankelijk gemaakt,’ aldus voorzitter Michiel Steegers.