Landelijke Studentenvakbond

Recht op OV voor studenten dansacademie

Nieuwsbericht - zondag 19 oktober 2014

Ongeveer 7 scholen in Nederland bieden een DAMU-opleiding aan voor scholieren met uitzonderlijk talent. DAMU staat voor DAns en MUziek. Er bestaat een speciale wet die het mogelijk maakt dat talentvolle scholieren het voortgezet onderwijs kunnen combineren met een op de beroepspraktijk gerichte vooropleiding voor dans en muziek.

De scholieren combineren hun basisschool en middelbare school met de vooropleiding op de academie. Deze gecombineerde opleidingen worden verzorgd door de hogescholen van de kunsten. De scholieren zijn dus vanaf hun 10e jaar al student.

In Nederland is er onvoldoende ondersteuning om deze talenten te benutten. Verschillende instituten en belangenorganisaties zoals de Raad voor Cultuur en Kunsten maken zich zorgen over de aansluiting met de topcultuur in Nederland. De drempel om als Nederlandse jongere aan een vakopleiding te starten is erg hoog en dit zorgt voor een enorme concurrentie vanuit het buitenland.

De LSVb is van mening dat deze jonge talenten de mogelijkheid moeten hebben om hun opleiding te volgen. De grootste drempel is op dit moment het ontbreken van reisrecht. De jongeren moeten vaak ver reizen naar de hogeschool. Omdat ze officieel student zijn ondersteunen wij het initiatief OV4DAMU wat strijdt voor een OV-studentenkaart voor deze jonge talenten.

U kunt de petitie hier ondertekenen.