Landelijke Studentenvakbond

Overhaaste invoering leenstelsel kost miljoenen

Persberichten - donderdag 02 oktober 2014

Overhaaste invoering van het leenstelsel zou miljoenen euro’s kosten doordat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) haar systeem niet op tijd kan aanpassen. Dat is het eerste bizarre feit dat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) publiceert uit het wetsvoorstel om een leenstelsel in te voeren. Tom Hoven, voorzitter van de LSVb: ‘De haast waarmee dit rammelende wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt gejaagd is niet alleen onverantwoord, het kost ook nog eens heel veel geld.’

Minister Bussemaker stelt voor om de aanvullende beurs met maximaal 100 euro te verhogen. In het wetsvoorstel krijgen echter alle studenten met een aanvullende beurs één jaar lang 100 euro per maand extra, omdat DUO de uitvoering niet binnen een jaar op orde kan krijgen. Geld dat bezuinigd wordt op studenten en bedoeld is voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs gaat zo op aan een uitvoeringsmaatregel. In 2013 kregen meer dan 109,000 studenten een aanvullende beurs.

De LSVb publiceert tot aan de landelijke manifestatie tegen het leenstelsel op vrijdag 14 november elke week een bizar feit uit het wetsvoorstel. Op die manier vraagt hij aandacht voor de gevolgen van de overhaaste manier waarop het wetsvoorstel door de Tweede Kamer gejaagd wordt. ‘Hoewel de LSVb niet vies zou zijn van een extraatje voor studenten, zien wij liever dat de politiek de tijd neemt om de grootste bezuiniging op studenten ooit zorgvuldig te behandelen.‘, aldus Hoven.

Meer informatie over de landelijke manifestatie tegen het leenstelsel is te vinden op www.stophetleenstelsel.nl.