Landelijke Studentenvakbond

Stil protest tegen leenstelsel op academische jaaropeningen

Persberichten - zondag 31 augustus 2014

In verschillende steden zijn studenten vandaag op stille wijze in protest gegaan tegen de plannen voor het leenstelsel. Tijdens de openingen van het academisch jaar droegen studenten een button met een gebroken academische hoed. “Op deze manier besteden studenten aandacht aan mogelijk de laatste academische jaaropening met het huidige systeem van studiefinanciering” aldus Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De regeringspartijen hebben met D66 en GroenLinks een akkoord bereikt over een nieuw studiefinancieringsstelsel waarin de gehele basisbeurs verdwijnt. Zeer binnenkort zal dit voorstel voorgelegd worden aan de gehele Tweede Kamer. Met het ‘gebroken hoedje’ willen de studenten aangeven dat het onderwijs lijdt onder de plannen. Ze roepen de partijen op af te zien van het voorstel. Hoven: “Het is nog niet te laat, de basisbeurs kan nog behouden blijven. Ook voor studenten die in 2015 met hun bachelor of master starten.”