Landelijke Studentenvakbond

Stilte voor de storm!

Verslag - donderdag 17 juli 2014

De eerste drie weken van ons bestuursjaar zitten er alweer op. De sfeer op het LSVb-kantoor lijkt kalm. Het zonnetje schijnt naar binnen, er klinkt een rustig muziekje uit een medewerkerscomputer. Er zijn weinig mensen op kantoor, de meesten van hen genieten elders van het mooie weer en hun welverdiende rust. Deze kalmte beperkt zich niet tot ons kantoor. Nu het reces in de Tweede Kamer is begonnen en de minister met vakantie is, komt er weinig nieuws uit Den Haag. Ook de Social Media houden zich deze dagen rustig. Dat betekent dat we als nieuw bestuur eindelijk tijd hebben om ons volledig in te lezen in onze dossiers, zodat we ons optimaal kunnen voorbereiden op het jaar dat ons staat te wachten.

Hoe anders was de sfeer tijdens onze inwerkperiode. Op 28 mei kwamen PvdA, VVD, D66 en GroenLinks met een voorstel om de basisbeurs af te schaffen en een leenstelsel in te voeren. Vanaf toen was de organisatie in rep en roer. Acties werden razendsnel opgezet; de lokale studentenbonden verenigden zich om politiek Den Haag duidelijk te maken dat het voorstel voor een leenstelsel onacceptabel is. Plotseling moesten er factsheets en voorlichtingswebsites worden gemaakt. Gelukkig waren we praktisch gezien met een tienkoppig bestuur, want ieders hulp was nodig.

Nu lijkt het rustig op kantoor, maar schijn bedriegt. De onrust rondom het leenstelsel begint op gang te komen. Steeds meer mensen verzetten zich tegen het idee van het afschaffen van de basisbeurs voor studenten. En al doet politiek Den Haag het wel zo overkomen, er is nog niets definitief. Er ligt slechts een voorstel, dat nog goedgekeurd moet worden door de Tweede en Eerste kamer. Wij zullen alles op alles zetten om de politiek ervan te overtuigen dat het leenstelsel een slecht idee is. De komkommertijd komt dus erg gelegen, want zo hebben wij tijd om ons voor te bereiden op deze strijd.

Door Saskia Kliphuis, secretaris LSVb