Landelijke Studentenvakbond

Nederlands onderwijs niet vertegenwoordigd in Europa

Persberichten - woensdag 02 juli 2014

Er zit geen enkele Nederlandse Europarlementariër in de Europese commissie voor onderwijs. Dit blijkt uit de commissieverdeling voor het Europees Parlement die zojuist in Brussel is bekendgemaakt. Nederland kan zo niet meepraten over het Europese onderwijsbeleid. “Het is onbegrijpelijk dat voor een kenniseconomie als Nederland onderwijs binnen Europa blijkbaar niet belangrijk wordt gevonden,” aldus Tom Hoven, voorzitter van de LSVb.

De LSVb is verontwaardigd dat geen van de 26 Nederlandse Europarlementariërs zitting neemt in Europese CULT-commissie voor onderwijs en cultuur. Hoven: ”Erg onverstandig voor een land waarin internationalisering binnen het onderwijs een grote prioriteit is.” De LSVb roept minister Bussemaker op ervoor te zorgen dat het belang van het Nederlandse onderwijs in Europa gehoord blijft.

Tot afgelopen verkiezingen maakte D66 Europarlementariër Marietje Schaake deel uit van de CULT-commissie. In de vorige termijn is bijvoorbeeld een start gemaakt met het Erasmusplus-programma, dat financiële ondersteuning biedt aan studenten die een opleiding volgen in het buitenland. Hier raakt Nederland nu haar stem over kwijt.