Landelijke Studentenvakbond

Groningse studenten demonstreren tegen het leenstelsel

Actie - donderdag 19 juni 2014

Vanmiddag organiseerde de Groninger Studentenbond (GSb) in samenwerking met ROOD een demonstratie tegen het leenstelsel. Groningse studenten spraken zich hier uit vóór de studiefinanciering en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. De actie werd ondersteund door de LSVb, FNV Jong, SOG, PINK!, CDJA, Word Actief, Professor Francken en studentenvereniging Cleopatra. “Het is duidelijk dat studenten zich zorgen maken over de plannen die op tafel liggen.” Aldus Jorien Janssen, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond.

Om 13:00 verzamelden de studenten zich voor het Academiegebouw van de RUG. Vanaf daar vertrok een mars naar de Ossenmarkt waar de demonstratie plaatsvond. Met leuzen als ‘geen schuld, wel stufi’ en ‘steek studenten niet in de schulden’ lieten de groningers duidelijk van zich horen. GSb-voorzitter Leon Maas: “Met een leenstelsel wordt studeren een keuze op basis van financiële middelen, niet op basis van talent of motivatie.” De demonstratie in Groningen is de eerste in een reeks van lokale demonstraties voor het behoud van studiefinanciering. In Utrecht en Amsterdam staan ook demonstraties gepland. “Dit is hét moment voor studenten om in actie te komen. Samen zorgen we dat de plannen van tafel gaan!”, aldus Jorien Janssen.

Wil jij meer weten over de plannen rondom het leenstelsel en de gevolgen hiervan? Lees alles op deze pagina.