Landelijke Studentenvakbond

Bussemaker sloopt basisbeurs

Persberichten - dinsdag 27 mei 2014

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is woedend dat GroenLinks en D66 met het kabinet hebben samengespannen om de basisbeurs af te schaffen. Het plan om een leenstelsel in te voeren werd vandaag gepresenteerd. De LSVb maakt zich ernstig zorgen om de gevolgen hiervan voor de student, de maatschappij en het hoger onderwijs. Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb: “Het is onvoorstelbaar hoe de overheid tegen beter weten in jonge mensen in de schulden jaagt.”

Momenteel hebben studenten bij hun afstuderen een gemiddelde schuld van €15.000. Met dit voorstel moet de student hier nog eens €15.000 bij optellen. Janssen: “Minister Bussemaker zet hiermee de verdubbelaar in op de schulden van de student.” Door het verlengen van de afbetaaltermijn tot 35 jaar zal dit bedrag voor velen zelfs nog hoger uitvallen. De rente op de schuld loopt namelijk al deze jaren gewoon door. Studenten die weinig verdienen zijn daardoor veelal tot hun zestigste bezig met afbetalen.

Dat de aanvullende beurs voor sommige studenten met iets meer dan €100 per maand wordt verhoogd, is volgens de LSVb een wassen neus. Janssen: “Studenten moeten eerst 280 euro inleveren, en krijgen vervolgens 100 euro terug. Iedereen die kan rekenen ziet hoeveel studenten erop achteruit gaan.” Juist deze groep studenten is het meest kwetsbaar, omdat hun ouders niet kunnen bijdragen aan hun opleiding. Zijn hebben een tegemoetkoming in hun studiekosten dus keihard nodig, Voorzitter Jorien Janssen: “Voor hen is studeren straks geen optie meer.”

De kans is bovendien groot dat duizenden studenten door het voorstel helemaal niet meer aan een studie durven te beginnen. Met een petitie op krijgiknogstufi.nl vraagt de LSVb de politiek om af te zien van dit desastreuze voorstel. “Hiermee beperken D66 en GroenLinks samen met de minister de toegang tot het hoger onderwijs. Dat is onacceptabel.” aldus Janssen.