Landelijke Studentenvakbond

LSVb spreekt zich met ludieke actie uit tegen het leenstelsel

Persberichten - maandag 26 mei 2014

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) staat vandaag met een ‘Kop van Jet’ op het plein in Den Haag. Met deze actie wil de studentenbond een signaal afgeven aan de politieke partijen die op dit moment onderhandelen over het afschaffen van de basisbeurs. ‘Een leenstelsel heeft desastreuze gevolgen voor alle studenten, en dus voor het hoger onderwijs. Dit is duidelijke een stap in de verkeerde richting!’ aldus Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb.

Eerder toonde onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties al de negatieve gevolgen van een leenstelsel. Van de huidige bachelorstudenten zou 31% geen master meer doen, van de huidige hbo-studenten die dit van plan is, ziet zelfs 50% hiervan af. 10% van de studenten zou überhaupt niet aan een studie beginnen. Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb: ‘De cijfers liegen er niet om, een leenstelsel heeft onacceptabele gevolgen. We willen de partijen verzoeken om met dit ridicule plan te stoppen nu het nog kan.’

Vanmiddag staat tussen 12 en 13 uur een kop van Jet op het Plein in Den Haag. Kamerleden, senatoren en voorbijgangers zijn uitgenodigd om op de Kop van Jet te slaan. Daarnaast heeft de LSVb de website
www.krijgiknogstufi.nl gelanceerd, waarop studenten kunnen berekenen hoeveel schuld zij zouden hebben zonder basisbeurs, en zich kunnen uitspreken tegen het leenstelsel.