Landelijke Studentenvakbond

Hoe bewust stemt de student?

Actie - dinsdag 20 mei 2014

Dat de PvdA en de VVD de basisbeurs willen afschaffen en een leenstelsel willen invoeren, was al langer bekend. Maar wist jij dat GroenLinks en D66 ook voorstander zijn van het afschaffen van de basisbeurs?

Gisteren verscheen er een artikel in de Sp!ts, waaruit bleek dat studenten massaal stemmen op politieke partijen D66 en GroenLinks, zonder dat ze hier een duidelijke reden voor hebben. Beide partijen profileren zich als onderwijspartij die het beste met de student en het onderwijs voor heeft. Veel studenten zijn hiermee overtuigd. Toch onderhandelen deze partijen nu over het afschaffen van de basisbeurs en de invoering van een leenstelsel.

Volgens verschillende media gaan de onderhandelingen over het leenstelsel een cruciale fase in. Het lijkt erop dat de partijen positief staan tegenover het leenstelsel in ruil voor het behoud van de OV-studentenkaart. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) sprak zich hier vorige week al duidelijk over uit: “De OV-studentenkaart is geen wisselgeld”. Maar de onderhandelingen gaan door terwijl studenten niet op de hoogte zijn of worden betrokken.

“Als studentenvakbond willen we studenten bewust maken van hun stemgedrag” aldus Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb,. “Sommige studenten stemmen nu op een politieke partij, zonder te weten waarom of waar de partij voor staat. Met deze posters willen we een signaal afgeven dat studenten eerst kritisch moeten kijken naar een partij, voordat ze hun stem uitbrengen.”