Landelijke Studentenvakbond

OV-studentenkaart is geen wisselgeld

Persberichten - woensdag 14 mei 2014

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) drukt de politieke partijen op het hart dat de ov-studentenkaart geen wisselgeld is. In de Telegraaf van vanochtend stond dat de ov-studentenkaart gered zou worden wanneer er een leenstelsel komt. LSVb voorzitter Jorien Janssen: “Het is positief wanneer we de ov-studentenkaart behouden, maar niet meer dan een sigaar uit eigen doos. Met een leenstelsel moeten studenten zich alsnog tot over hun oren in de schulden steken om onderwijs te volgen.”

Volgens verschillende media gaan de onderhandelingen over een leenstelsel een cruciale fase in. Op het ministerie is al vele malen in achterkamertjes gesproken over de toekomst van de basisbeurs, zonder studentenorganisaties te informeren. Jorien Janssen: “Als er nu een plan komt is dat niets meer dan een achterkamertjesakkoord waar ieder draagvlak voor ontbreekt.”

Dat een leenstelsel desastreuze gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van het onderwijs, bleek recent nog uit het onderzoek “Kabinetsmaatregelen Hoger Onderwijs” van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat maar liefst 16% van alle studenten niet meer gaat studeren wanneer zij hun basisbeurs verliezen. Jorien Janssen: “Juist in tijden van jeugdwerkloosheid is het belangrijk dat mensen goed voorbereid de arbeidsmarkt opgaan, inclusief een goede opleiding. Dat is niet voor niets een belangrijk thema in de Europese verkiezingen. Bezuinigen op de toegankelijkheid van het onderwijs werkt juist contraproductief.” De LSVb roept de politiek op om de onderhandelingen zo snel mogelijk te staken en studenten niet langer in onzekerheid te houden over de toekomst van de basisbeurs en de ov-studentenkaart.