Landelijke Studentenvakbond

Verslag ESU bijeenkomst

Verslag - woensdag 07 mei 2014

Van 28 april tot en met 30 april reisden Tim van den Brink en Veerle Brink naar Oostenrijk en Slowakije af om namens de LSVb de Nederlandse studenten te vertegenwoordigen. In Bratislava vond een seminar on Challenges of Student Mobility in a Cosmopolitan Europe (CoSMiCE) plaats. Aansluitend werd in Wenen de 66ste Board Meeting (Algemene Leden Vergadering) van de European Students’ Union (ESU) gehouden. Tim en Veerle gingen hier in discussie met meer dan honderd studentenvertegenwoordigers uit 39 verschillende landen. Een drukke en leerzame week!

Tijdens het seminar werd ingegaan op studentenmobiliteit. De verschillen in mobiliteit tussen landen werd besproken, maar ook de verschillen tussen verschillende groepen in een bepaald land. Daarnaast werd er met elkaar gediscussieerd: Wat zijn de positieve en mogelijke negatieve effecten van mobiliteit? En hoe kunnen we studentenmobiliteit stimuleren? Alhoewel er in Nederland nog altijd meer buitenlandse studenten komen dan dat er Nederlandse studenten naar het buitenland gaan, zijn Nederlandse studenten in vergelijking met onze Europese collega’s redelijk mobiel.

Op de Board Meeting van ESU gingen de studentenvertegenwoordigers van 47 nationale studentenbonden in overleg over de kwaliteit van het hoger onderwijs en nieuw beleid op het terrein van het Bologna-proces. In 1999 werden via dit proces op Europees niveau afspraken gemaakt om onderwijs meer gelijk te krijgen tussen landen. Veel vooruitgang is geboekt, toch voldoen nog niet alle landen aan de gestelde eisen. Hoe zorgen we ervoor dat ook deze laatste stappen binnen het Bologna proces worden gezet? Daarnaast werd er gestemd over het nieuwe bestuur van ESU. Met als resultaat een hele diverse groep; het komende jaar is het ESU bestuur gevuld met bestuursleden uit Zweden, Noorwegen, Spanje, Litouwen, Macedonië, Ierland, Polen, Zwitserland, Portugal en Servië.
Bekijk onderstaande foto’s om een idee te krijgen hoe het er aan toe gaat tijdens zo’n internationale studenten bijeenkomst