Landelijke Studentenvakbond

Gegoochel met cijfers moet ophouden

Persberichten - dinsdag 01 april 2014

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) kreeg meer dan honderd reacties via e-mail, Twitter en Facebook op het voorstel om voldoendes voortaan bij een 7 te laten beginnen. De LSVb lanceerde dit bericht op 31 maart en op 1 april kwam een omrekentool online waarmee studenten hun nieuwe gemiddelde konden berekenen. Veel mensen hadden het snel door: het was een 1 aprilgrap. Maar wel één met serieuze ondertoon. Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb: “Cijfers zeggen weinig over de kwaliteit van het onderwijs, het moet daarom afgelopen zijn met dat gegoochel.”

De LSVb is teleurgesteld dat het in het onderwijs steeds meer om rendementen draait. Universiteiten en hogescholen verzinnen allerlei maatregelen om hun rendement te verhogen. “Kwalijk”, aldus Jorien Janssen, “de kwaliteit delft hierdoor het onderspit.” Volgens de LSVb lijkt het hoger onderwijs steeds meer op een mal waar studenten zo snel mogelijk doorheen worden gehaald. “In het onderwijs moet het gaan om wat een student leert, niet hoe snel hij afstudeert. Universiteiten en hogescholen slaan door in hun rendementsfetisjisme,” zegt Janssen.

De afgelopen tijd kreeg de LSVb veel klachten binnen over de toename in het rendementsdenken. Zo zijn er instellingen die onvoldoendes voor het ene vak wegstrepen tegen voldoendes voor een ander vak. Andere opleidingen laten studiepunten verlopen of geven een beperkt aantal herkansingen. Jorien Janssen: “Instellingen zijn creatief met cijfers en publiceren vervolgens hun fantastische rendementscijfers. Feitelijk is het onderwijs echter niet beter geworden, de norm is alleen verlaagd of studenten die afwijken van de standaard zijn weggestuurd.” Met de 1 aprilgrap stelde de LSVb het probleem van het rendementsdenken aan de kaak. Jorien Janssen: “Een voldoende krijgen bij een 7 op een 12-puntsschaal, is een voorbeeld waarbij het lijkt alsof resultaten beter worden, maar waar in werkelijkheid geen kwaliteitsverbetering plaatsvindt.” De LSVb hoopt met de 1 aprilgrap instellingen wakker te schudden zodat niet het rendement, maar de kwaliteit weer voorop komt te staan.