Landelijke Studentenvakbond

Meer uitval en minder doorstroom door financiële maatregelen in het onderwijs.

Persberichten - donderdag 27 maart 2014

Het afschaffen van de basisbeurs en de ov-studentenkaart heeft desastreuze gevolgen voor de kenniseconomie. Dat concludeert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) uit het onderzoek “Kabinetsmaatregelen Hoger Onderwijs” van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) dat gisterenavond verscheen. Aan het onderzoek deden ruim 6000 studenten mee. Volgens de LSVb spreekt het onderzoek boekdelen. Voorzitter Jorien Janssen: ‘16% van de studenten ziet af van een opleiding, dit is onacceptabel. Minister Bussemaker moet haar eerdere voorstel nu wel herzien.’

De studenten die ondanks alle maatregelen toch een opleiding gaan doen maken hier bovendien andere keuzes in. Zo geeft 1 op de 6 studenten aan zonder basisbeurs te kiezen voor een opleiding dichter bij huis, zonder ov-studentenkaart is dit 24%. Financiën gaan dus de doorslaggevende rol spelen bij een studiekeuze, in plaats van interesse of talent. ‘Op dit moment is er veel aandacht voor studievoorlichting. Een leenstelsel steekt een spaak in het wiel van deze positieve ontwikkeling,’ aldus Jorien Janssen. ‘Zo krijgen we nooit de juiste student op de juiste plek en neemt de kans op studie uitval alleen maar toe.’

De maatregelen hebben ook grote consequenties voor de doorstroom van studenten. Zo zal 31% van de studenten die een masteropleiding overwegen hiervan afzien als de basisbeurs verdwijnt. Onder hbo-studenten is dit percentage zelfs 50%. Eerder benadrukte de Onderwijsraad het belang van toegankelijke stapelroutes binnen het hoger onderwijs. Omdat Nederland al op vroege leeftijd selecteert voor aparte onderwijsniveaus moeten we inzetten op een tweede kans. Volgens de LSVb dwingen deze cijfers de minister om te kijken naar een alternatief voor haar plannen. ‘Bussemaker moet alternatieven voor een leenstelsel op tafel leggen. Wij verwachten dat ze komt met een voorstel dat de toegankelijkheid van het hoger verbetert in plaats van sloopt,’ aldus Janssen.

Lees hieronder de samenvatting van het rapport.