Landelijke Studentenvakbond

De EU, Hoe zit dat?

Nieuwsbericht - dinsdag 25 maart 2014

Op 22 mei kunnen we weer een ‘stemfie’ maken. Want na de gemeenteraadsverkiezingen staan nu de Europese verkiezingen voor de deur. Nederlanders mogen dan hun stem laten gelden over wat er in Brussel gebeurt. Maar, hoe werkt dat eigenlijk precies in Brussel?

De Europese Unie

De Europese Unie (EU) is een statenverband van 28 staten. Het maakt beleid over grensoverschrijdende issues: onderwerpen die een land alleen niet kan oplossen worden opgepakt door de EU. Belangrijke instituten van de EU zijn onder andere de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie, De Europese Raad, het Europese Hof van Justitie en de Europese Centrale Bank. Hiervan is het Europees Parlement voor Europese burgers het meest belangrijk: hier vind je de directe volksvertegenwoordigers van Europa.

Het Europees Parlement

Op 22 mei stemmen we voor de parlementariërs in het Europees Parlement. Dit parlement bestaat uit 751 zetels, verdeeld over alle 28 lidstaten. De zetelverdeling is afhankelijk van het aantal inwoners van een lidstaat; Nederland heeft 26 zetels. Samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie is het Europees Parlement verantwoordelijk voor alle Europese regelgeving.

Waar het Europees parlement in de eerste jaren vooral een adviesorgaan was heeft het sinds het verdrag van Lissabon in 2009 veel meer macht. Hoewel het initiatiefrecht voor wetgeving bij de Europese Commissie ligt, mag ze deze goed- of afkeuren en moties en amendementen indienen. Jouw stem is dus belangrijker dan ooit!

Maar wat merk jij als student daar van? 10 punten waarom Europa ook voor jou belangrijk is:

  1. Vind jij Eramus+ belangrijk? (het programma dat er voor zorgt dat je in het buitenland kan studeren of stage lopen?)
  2. Maak jij je zorgen over je kansen op een baan na je studie, of de problemen rondom jeugdwerkeloosheid in het algemeen?
  3. Wil jij ooit gaan werken of wonen in een EU land en vind je daar je rechten en plichten belangrijk?
  4. Vind jij de toekomst van de Euro belangrijk?
  5. Maak jij je zorgen om de privacy van je email of de bescherming van de informatie die je op Social Media zet?
  6. Vind jij dat we werk moeten maken van groene energie en duurzaamheid van de samenleving ?
  7. Maak jij je zorgen over alle E-nummers in ons eten of het toevoegen van ggo’s (genetisch gemodificeerde organismen)?
  8. Vind jij de kwaliteit van het water dat je drinkt of de lucht die je ademt belangrijk?
  9. Wil jij compensatie ontvangen van vliegtuigmaatschappijen wanneer je vlucht extreem vertraagt is of misschien zelf gecanceld?
  10. Bestel jij wel eens producten in andere EU landen en zou je willen dat je rechten als consument beter beschermd worden?

Wist jij dat het Europees Parlement over al deze zaken beslist? Laat je mening horen en stem 22 mei op een van onze parlementariërs! Wil je meer weten over het Europees Parlement of over de Europese Unie in het algemeen? Kijk dan eens op deze website.