Landelijke Studentenvakbond

Aankomende student blijft in onzekerheid over toekomst basisbeurs

Nieuwsbericht - maandag 24 maart 2014

Stel je voor: Je bent scholier en je staat op het punt je middelbare schooldiploma te halen. Wat zijn je plannen voor hierna? Een jaar backpacken? Vrijwilligerswerk doen, gewoon studeren of weet je nog niet welke studie je wilt gaan doen? Echt tijd om na te denken heb je niet: voor 1 mei moet je besloten hebben wat je wil studeren, en of je wil studeren. Als je in september begint, dan weet je in ieder geval zeker dat je nog een basisbeurs krijgt. Wil je eigenlijk een tussenjaar doen? Dan weet je nog steeds niet waar je aan toe bent. Gisteren antwoorde minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op Kamervragen die gesteld zijn over deze onduidelijkheid.

De Kamervragen werden gesteld door Carola Schouten van de ChristenUnie. Ze vroeg minister Bussemaker om duidelijkheid over het leenstelsel, dat de basisbeurs zou moeten gaan vervangen. De vraag was duidelijk. “Erkent de minister dat het zowel voor aankomende studenten die een studiekeuze moeten maken, net zoals instellingen negatieve gevolgen zullen ondervinden door de onduidelijkheid van een leenstelsel? Zo ja, is de minister dan bereid voor 1 mei a.s. duidelijkheid te geven over de voorstellen van een leenstelsel?” Bussemaker was het eens met Carola Schouten dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen over de kabinetsplannen rondom het leenstelsel. Dat gezegd hebbende zal ze een nieuw voorstel aan de Kamer aanbieden voor de zomer van 2014. Maar, voor de zomer is niet voor 1 mei 2014.

Doordat minister Bussemaker niet kan beloven dat ze voor 1 mei 2014 met een voorstel komt, blijft de aankomende student in onzekerheid. Aankomende studenten worden geforceerd een keuze te maken. Aankomende studenten die liever een studiejaar hadden gewacht, beginnen nu hals overkop aan een studie om hoge schulden te voorkomen.

De LSVb krijgt regelmatig vragen en klachten hierover binnen via de studentenlijn. De studentenbond vraagt minister Bussemaker om snel meer duidelijkheid te geven over deze plannen.

De Kamervragen en het antwoord van minister Bussemaker zijn hier te vinden.