Landelijke Studentenvakbond

27th European Students Convention

Verslag - zondag 23 maart 2014

Afgelopen week reisde de commissie internationalisering van de LSVb af naar Brussel voor de 27e European Students Convention. Samen met ongeveer 70 andere studentenvertegenwoordigers uit heel Europa gingen zij hier het gesprek aan over jeugdwerkloosheid, het Bologna proces en de Europese verkiezingen. De conferentie werd georganiseerd door de European Students’ Union (ESU) waarbij de LSVb is aangesloten en vindt elk half jaar in een ander land plaats. Lees hier het verslag van Marjolein Koster.

Gedurende de vier dagen namen we deel aan een vol programma. Het spits werd afgebeten bij de lancering van de vernieuwde versie van de European Standards and Guidelines (ESG). Dit is een Europese handleiding voor kwaliteitswaarborging in het hoger onderwijs, waar zowel instellingen als accreditatieorganisaties zich aan horen te houden. Een groot deel van de conferentie stond in het teken van de SAGE studie: Students Advancement of Graduate Employability. Met de huidige jeugdwerkloosheid is het goed om te kijken in hoeverre onderwijs nu eigenlijk aansluit op de arbeidsmarkt. Het blijkt dat soms de eindcompetenties van een studie niet aansluiten bij de wensen van de werkgever. Daarnaast waren er inhoudelijke discussies over het Bologna proces. In 1999 hebben 30 landen getekend voor een vergelijkbaarder, competitief en geharmoniseerd Europees hoger onderwijs, bijvoorbeeld door het invoeren van de bachelor/master structuur en ECTS. Inmiddels zijn 47 landen onderdeel van de Bolognaverklaring. Maar in hoeverre zijn de punten uit deze verklaring geïmplementeerd in de verschillende landen en is het wenselijk om hierin nog verder te gaan? Wat te doen met de landen die achterblijven?

Een bezoek aan Brussel bood daarnaast ook de gelegenheid wat Europarlementariërs te ontmoeten. Zowel Judith Sargentini als Wim van de Camp maakten tijd voor ons. Beiden nadrukten het belang van internationale ervaring. Uitwisseling voor studenten moet volgens hen meer gestimuleerd worden. Binnenkort komen de Europese verkiezingen er aan en dat vraagt zeker de aandacht. Vanuit ESU is er een manifest opgesteld wat kandidaten kunnen tekenen. Hiermee beloven zij zich de komende vijf jaar in te zetten voor studenten in Europa. Ook de LSVb richt zich de komende weken op Europa in het kader van de verkiezingen. Hou onze site dus in de gaten voor meer informatie!

Meer weten over ESU en haar verschillende projecten? Kijk op esu-online.org.