Landelijke Studentenvakbond

Aanpak huisjesmelkers halverwege

Nieuwsbericht - maandag 10 maart 2014

Vandaag heeft de Tweede Kamer een wet aangenomen waardoor gemeentes de malafide pandjesbazen harder kunnen aanpakken. Huisbazen die vaak overtredingen plegen op gebied van slecht onderhoud van een pand kunnen voortaan stevig beboet worden. Ook wordt het voor gemeente makkelijker een pand te onteigenen waardoor de gemeente zelf het beheer kan overnemen.

Al jaren worden studenten geconfronteerd met huisbazen die de regels aan hun laars lappen. Te vaak moeten studenten wonen in brandonveilige en slecht onderhouden panden doordat huisbazen geen enkele moeite doen voor het onderhoud. Bovendien durven studenten vaak niet te klagen, omdat het kamertekort groot is en de huisbaas voor hen, tien anderen heeft.

LSVb is blij dat minister Blok huisjesmelkers harder aan wilt pakken. ‘Door het nijpende tekort aan studentenhuisvesting hebben kamerverhuurders vrij spel. Huisbazen lappen regelmatig de regels aan hun laars’ aldus Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb.
De LSVb plaatst wel een kritische noot bij het voorstel: ’Met deze wet zijn we pas halverwege, het voorstel richt zich alleen huisbazen die hun pand slecht onderhouden. Voor huisbazen die woekerhuur vragen biedt het geen oplossing. Het wordt dan ook tijd dat minister Blok ook hier iets aan doet aldus Janssen.

Op het moment dat een student nu teveel huur betaalt moet hij of zij zelf naar de huurcommissie. Zeker bij onzelfstandige kamers levert dat regelmatig grote problemen met de huisbaas op. De LSVb krijgt vaak klachten van studenten die onder druk worden gezet om hun bezwaar in te trekken. Janssen: “We krijgen regelmatig signalen dat studenten onder druk worden gezet om hun bezwaar in te trekken. Daarom inventariseren we op dit moment op welke schaal dit gebeurt”.

Huur jij een kamer of woning en heb je problemen met je huisbaas of wil je weten wat je rechten zijn? Bel dan de LSVb Studentenlijn, zodat we je hiermee verder kunnen helpen.