Landelijke Studentenvakbond

Universiteiten lanceren Studie in Cijfers

Nieuwsbericht - vrijdag 07 maart 2014

Zaterdagochtend werd op de Bachelordag van de Universiteit van Amsterdam de nieuwe studiekeuzetool ‘Studie in Cijfers’ gelanceerd. De Landelijke Studenten Vakbond is blij dat de universiteiten deze stap hebben gezet. ‘De druk op scholieren om een juiste studiekeus te maken neemt sterk toe,’ aldus Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb. ‘Opleidingen moeten daarom volledige en eerlijke informatie aanbieden. Alleen dan kunnen scholieren zich goed oriënteren. Studie in Cijfers draagt hier aan bij.’

De studiekeuzetool toont cijfers over onder andere het aantal eerstejaars, de studenttevredenheid en het arbeidsmarktperspectief van een opleiding . Op deze manier kan je opleidingen uit het hele land gemakkelijk met elkaar vergelijken. Janssen: ’We hopen dat scholieren hierdoor beter weten wat hen te wachten staat. Op dit moment stopt 25% van de studenten na het eerste jaar hun studie. Ontzettend zonde.’

De Landelijke Studenten Vakbond was samen met Studiekeuze 123, het ISO en het LAKS initiatiefnemer van Studie in Cijfers. De tool is onderdeel van een groot aantal vernieuwingen op het gebied van studievoorlichting. De deadline voor het aanmelden voor een studie is dit jaar vervroegd naar 1 mei. Daarnaast hebben scholieren recht op een ‘studiekeuzecheck’,een activiteit die de opleiding aanbiedt om hen te helpen in hun keuze.