Landelijke Studentenvakbond

Breaking the bubble

Nieuwsbericht - maandag 24 februari 2014

Spaans oefenen met die jongen uit Madrid, plannen smeden voor een onderneming in Azië met je Chinese studiegenoot, of je verbazen over de cultuurverschillen tussen Nederland en Brazilië met studenten uit Rio. Contact tussen Nederlandse en internationale studenten kan heel leuk en leerzaam zijn. Toch leven ze vaak langs elkaar heen.

Op 23 november 2013 werd Make it in the Netherlands gelanceerd. In dit actieplan bundelen het Ministerie van OCW, Nuffic, universiteiten, hogescholen, bedrijfsleven en studentenorganisaties hun krachten om van Nederland een aantrekkelijke plek te maken voor buitenlandse studenten. Eén van de van de actiepunten is ‘Breaking the Bubble’: internationale en Nederlandse studenten met elkaar in contact brengen. Samen studeren, sporten en leuke dingen doen.

In navolging op dit actiepunt deed de Landelijke Studenten Vakbond met ondersteuning van ESN Nederland onderzoek naar bestaande buddyprogramma’s in Nederland. Deze buddyprogramma’s koppelen internationale studenten aan Nederlandse studenten om ze wegwijs te maken in ons land. Voor internationals is het vaak lastig contact te leggen met hun Nederlandse medestudenten. Het Nederlandse studentenleven speelt zich af achter gesloten deuren. Volgens de LSVb helpen buddyprogramma’s deze deur op een kier te zetten. Het onderzoek brengt in kaart welke steden in Nederland een buddy programma hebben en hoe deze te werk gaan. Welke activiteiten worden georganiseerd, en wat kunnen de programma’s van elkaar leren?

Op 17 maart organiseert de Landelijke Studenten Vakbond samen met Nuffic, ESN Nederland, TU Eindhoven en Universiteit Maastricht een Buddy Coordinator Day. Op deze dag brengen we coördinatoren van buddy programma’s met elkaar in contact om ervaringen te delen en samen op zoek te gaan verbeteringen voor de programma’s.