Landelijke Studentenvakbond

Liefde voor het hoger onderwijs

Nieuwsbericht - donderdag 13 februari 2014

Vandaag is een bijzondere dag. Op deze bijzondere dag hebben wij, de Landelijke Studenten Vakbond, onze liefde voor het onderwijs op papier gezet. Deze liefde stuurden we naar elke Raad van Toezicht van de hogescholen en universiteiten in Nederland. Droomt u met ons mee?

“Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wij zijn smoorverliefd. Wij houden van nieuwe dingen leren, van het beste uit jezelf halen. Wij houden van de kenniseconomie, van studeren met ambitie. Kortom, wij zijn verliefd op het hoger onderwijs.

Wij weten dat u bewust heeft gekozen voor een positie in het onderwijs. U bent immers Raad van Toezicht van een kennisinstelling die ambitieuze mensen met de stad verbindt. U kiest voor innovatie, u kiest voor de toekomst. Een hogeschool of universiteit is dé plek waar jonge mensen zich kunnen ontwikkelen. Natuurlijk was u ook verliefd op het hoger onderwijs, toen u solliciteerde voor de Raad van Toezicht.

Onderzoek en onderwijs, dat is waar het bij een hogeschool of universiteit om draait. Steeds vaker horen wij echter dat hele andere dingen de boventoon voeren op de onderwijsinstellingen. Het gaat over efficiëntieslagen, reorganiseren en derivaten. Men discussieert over centers of expertise, rentabiliteit en rendementen. Er wordt gesproken over fusies en er heerst een mentaliteit van groot, groter, grootst. Jammer genoeg gaat het steeds minder over onderwijs, onderzoek en innovatie. Het lijkt alsof de liefde is uitgedoofd.

Wanneer is het bestuur de liefde voor het onderwijs verloren? In onze dromen staan onderwijs en onderzoek nog centraal. In onze dromen maken docent en student het beste in elkaar los. Zij leren en inspireren elkaar. Goed onderwijs is flexibel en dynamisch. Goed onderwijs staat open voor innovatieve ideeën van student en docent.

Met u willen we er voor waken dat de focus op ondernemerschap ten koste gaat van de visie op het onderwijs. Een hogeschool of universiteit is geen bedrijf. Het is een publieke organisatie met de verantwoordelijkheid dat jonge mensen zich kunnen ontwikkelen. Een organisatie die de kenniseconomie in stand moet houden.

U hoort het al: wij maken ons zorgen. Waar we ooit urenlange gesprekken konden voeren over belangrijke zaken, dwalen we nu steeds vaker af van de onderwerpen die er echt toe doen. Laten we niet meer spreken over rendementen, maar over onderwijskwaliteit. Niet over reorganiseren, maar over de academische gemeenschap. En laten we het alsjeblieft niet hebben over derivaten maar over ambitie en excellentie.

Natuurlijk kun je weer opnieuw verliefd worden. Maar pas op. Meestal zien we pas wat we missen, als het al weg is. Zover mogen we het niet laten komen. Laten we weer samen praten over de belangrijke zaken op de hogescholen en universiteiten. Wanneer we het gesprek weer aangaan over onderwijs en onderzoek, dan worden we vanzelf opnieuw verliefd.

Laat Valentijnsdag de dag zijn waarop we opnieuw onze roze bril opdeden en later zeiden: toen beseften we weer waar het echt om gaat in het hoger onderwijs. En als u uw roze bril niet kan vinden, helpen wij u graag.”

Met verliefde groet,

Jorien Janssen, Voorzitter Landelijke Studenten Vakbond