Landelijke Studentenvakbond

Flashmob schoenen zetten 5 december

Actie - donderdag 05 december 2013

Vanmorgen zetten studenten 250 lege schoenen in Den Haag voor de ingang van de Tweede Kamer. Hiermee vragen zij aandacht voor de opeenstapeling van bezuinigingen op de studentenportemonnee.
Jorien Janssen, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb): ‘Studenten worden steeds verder kaalgeplukt. De studentenvakbond doelt hiermee op de reeks geplande maatregelen die het hoger onderwijs steeds ontoegankelijker maken.

Zo zitten studenten al maandenlang in onzekerheid over het voorbestaan van de basisbeurs en de ov-studentenkaart. Daarnaast moeten studenten voor verschillende opleidingen een steeds hoger collegegeld neertellen. Waar vroeger voor elke studie hetzelfde collegegeld gevraagd werd, worden daar nu steeds meer uitzonderingen op gemaakt. Een tweede studie kost al snel zo’n 30.000 euro. Schakelprogramma’s mogen 2.752,50 euro rekenen aan de student. Voor een ‘excellent’ beoordeelde opleiding betalen studenten tot 9.530 euro en honours-tracks binnen opleidingen mogen vanaf 2014 ook hun collegegeld verdubbelen. ‘Op deze manier demotiveer je studenten om het beste uit zichzelf te halen, in plaats van dit te stimuleren. Ambitie wordt afgestraft’ aldus Janssen.

‘De stufi gaat eruit, collegegeld verhoogd. Studenten uitgebuit, ambitie niet gedoogd,’ las Janssen van de LSVb vanmorgen voor op het Plein in Den Haag. Volgens de LSVb is het hoger onderwijs een verantwoordelijkheid van de overheid. De rekening moet dus niet bij de student komen te liggen. ‘Heel Nederland heeft profijt van een goed opgeleide bevolking, dit zorgt voor economische ontwikkeling en versterkt onze concurrentie positie. De kosten hiervoor worden echter steeds vaker uit de zak van de student gehaald, onterecht en onverstandig, aldus Janssen.

Het volledige gedicht:

Sinterklaas is jarig

De student nog niet

Minister Jet is karig

Studenten gaan failliet

De stufi gaat eruit

Collegegeld verhoogd

Studenten uitgebuit

Ambitie niet gedoogd

We kunnen dit niet dulden

Geen kamer, geen ov

Torenhoge schulden

Neem Jet naar Spanje mee