Landelijke Studentenvakbond

Spoorcollege: Rondje Randstad voor behoud OV-Studentenkaart

Verslag - maandag 11 november 2013

Vrijdag 8 november reed de LSVb samen met het Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) met een speciale eigen trein ‘Spoorcollege’ door de randstad, om te protesteren tegen het mogelijke afschaffen van de OV-studentenkaart. Om half 10 stonden we klaar op station Den Haag HS, en even later kwam daar onze trein binnengereden. Na alle coupés te hebben ingericht,mag Iko om half 12 de aftrap doen en haar vrolijke aankondiging brengt meteen de stemming erin. In het stuk tussen de coördinatie-coupé, waar de techno-muziek de boel opzweept, en de onderwijs-coupé, staat Jorien voor een camera. Boos en gepassioneerd vertelt ze dat het afschaffen van de OV-kaart ervoor zorgt dat studenten straks op financiële basis hun keuze maken voor een studie of college. Dat is niet de bedoeling.

Pieter Duisenberg, VVD-kamerlid, zit bijna de hele dag bij ons in de trein in de politieke coupé waar het druk bezocht is. Gedurende de dag gaat hij in debat met reizigers en Michel Rog, CDA kamerlid, Ruard Ganzevoort, Eerste Kamerlid voor GroenLinks en Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholten. Het gaat er fel aan toe: Duisenberg laat duidelijk merken dat hij creativiteit en meedenken verwacht van studenten, en niet alleen maar ‘ja maar’. Studenten horen echter weinig oplossingen van Duisenberg waar ze vertrouwen in hebben. ‘Meneer, allemaal hele mooie verhalen. Maar u staat te ver van ons, studenten af. Het is heel simpel: als ik geen OV-studentenkaart had gehad, was ik niet van MBO doorgegaan naar HBO. Terwijl ik dit wel kan en wil.’ Ook Thom de Graaf en Ruard Ganzevoort vinden het zorgelijk dat de versobering van de OV-studentenkaart de toegankelijkheid van het onderwijs verslechtert.

Ondertussen in de Coupé Rijdende Rechtshulp geeft Natasha live in de trein telefonisch rechtshulp. Verder is het nog niet zo druk, dus is Olga enthousiast begonnen met mensen ervan te overtuigen dat ze echt juridische problemen hebben. Ron Bormans sluit zich in de coupé onderwijs en maatschappij aan bij de boodschap die Keje Boersma muzikaal ten gehore brengt: ‘drie keer niks’. Geen OV-kaart, geen studiefinanciering en een enorme kamernood: op deze manier wordt het onderwijs ontoegankelijk, moeten studenten steeds sneller afstuderen en verslechtert de kwaliteit van het onderwijs. Één van de maatregelen zou volgens Bormans al niet moeten, maar alle drie samen zijn ze funest.

Op Rotterdam staan we tien minuten stil. Een kijkje uit de trein laat zien dat deze actie de NS en de politie niet in de koude kleren gaan zitten: er staan minimaal 10 extra conducteuren en politieagenten op het perron. ‘Ze schijnen bang te zijn dat we op het spoor gaan zitten’, gniffelt Naomi, oud bestuurder van AKKU. Even later, als we bij Utrecht in de buurt komen, staan we nog een stuk langer stil: er is een mankement aan de trein, dus we moeten er allemaal uit zodat de trein gerepareerd kan worden en even later weer terug is. In de tussentijd is het een prachtig beeld: een bomvol perron met wachtende studenten en veel pers die maar al te graag de verhalen over deze actie opnemen.

Wanneer de trein weer gerepareerd terugkeert, wordt deze verwelkomd met een luid applaus. Een kijkje in de huisvestingscoupé laat tientallen post-its zien die studenten hebben opgeplakt. ‘Ik kan niet zonder OV-kaart, want ik woon 42 kilometer van mijn onderwijsinstelling.’ Even doorlopen naar de coupé beroepsonderwijs is ROOD, de politieke jongeren organisatie van de SP, goed vertegenwoordigd. En dat mag hier ook wel, want in deze coupé vindt een debat plaats tussen verschillende Politieke jongeren organisaties. Er vinden felle discussies plaats tussen de Jonge Democraten, ROOD en DWARS. Over of de OV-studentenkaart meer op de persoonlijke situatie moet worden aangepast en dus alleen je reis van studie-wonen wordt vergoed, of dat we de JSF maar beter niet hadden kunnen aanschaffen en dat geld in het onderwijs investeren.

Er wordt gepraat, foto’s gemaakt, gedebatteerd en advies ingewonnen. De pers is massaal aanwezig en al snel halen we de landelijke media. Met maar één boodschap: versobering van de OV-studentenkaart zorgt voor minder toegankelijk onderwijs en betekent dat studenten hun studiekeuze laten afhangen van geld. En dat is iets wat nooit mag gebeuren. De OV-studentenkaart, die laat je toch niet lopen!

Door Marianne Kaufman