Landelijke Studentenvakbond

JOB en LSVb rijden 8 november met eigen trein door Nederland

Persberichten - dinsdag 22 oktober 2013

Vrijdag 8 november rijden de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) met een speciale trein door Nederland. Met dit ‘Spoorcollege’ vragen ze aandacht voor het behoud van de huidige ov-studentenkaart. In de trein worden activiteiten georganiseerd en ook op de tussengelegen stations laten studenten van zich horen. De organisaties zijn tegen de plannen van het kabinet om de huidige vervoerskaart af te schaffen. Zowel voor studenten als de maatschappij zal dit grote gevolgen hebben.

Wanneer studenten hun vrije reisrecht verliezen gaan ze er gemiddeld €1.059[1] per jaar op achteruit. Dit beperkt hun ernstig in hun keuzevrijheid voor onderwijs. Voorzitter LSVb Jorien Janssen: “veel studenten volgen nu een master in een andere stad dan hun bachelor. Zonder ov-kaart lopen deze reiskosten snel hoog op. Studenten zullen eerder een opleiding dicht bij huis kiezen, dan de opleiding die het best bij hen past.” Voorzitter Michiel Steegers van het JOB sluit zich hierbij aan “een goede school of stage ligt niet altijd om de hoek. Als het kabinet deze bezuinigingen doorvoert komt de bereikbaarheid in het geding waardoor studenten beperkt worden in hun keuze”. Het versoberen van de ov-studentenkaart zal echter niet alleen gevolgen hebben voor studenten, maar voor heel reizend Nederland. Ov-bedrijven krijgen nu geld van het ministerie en zien hun inkomsten straks dalen met €355 miljoen[1]. Om dit verlies te compenseren zullen buslijnen en treintrajecten vervallen en gaat de prijs van het openbaar vervoer omhoog.

Om aandacht te vragen voor de plannen rijden de studentenorganisaties op 8 november met een speciale trein door het land. De trein vertrekt vanaf Den Haag Hollands Spoor en zal langs Delft, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Leiden rijden en eindigt op Den Haag Centraal. In de coupés gaat men met elkaar de discussie aan: verschillende sprekers en politici reizen deze dag mee met de studenten. Daarnaast zullen op de stations studentenorganisaties uit het hele land van zich laten horen.

Blijf op de hoogte van het programma van 8 november en volg Spoorcollege via www.spoorcollege.nu

[1]Cijfers komen uit het rapport dat Stuurgroep Studentenkaart door onderzoekbureaus Panteia en Significance liet opstellen.