Landelijke Studentenvakbond

Lustrum LSVb: Terugblikken en vooruitkijken

Verslag - vrijdag 18 oktober 2013

Op vrijdag 11 oktober vierde de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) het dertigjarig bestaan. De hele dag stond in het teken van het dertigersdillema van de LSVb: wat hebben we de afgelopen dertig jaar gedaan en welke kant moeten en willen we nu op? Met oude bekenden, huidige actievelingen en vele anderen werd de hele dag gediscussieerd, gelachen en gesproken over de LSVb van heden, verleden en toekomst.

Na een prikkelende opening van Thijs Kleinpaste werd het publiek verrast met Brandstof, een film gemaakt door Sjoerd ter Borg en Matthijs Voordenberg . De film werd gemaakt als spiegel voor de LSVb en blikt terug op de toekomst. De film laat zien hoe het studentenprotest is veranderd en dat de LSVb zichzelf moet blijven heruitvinden. In de eerste ronde konden de gasten doorpraten over de veranderde studentenwereld in verschillende settings. Zo sprak Peter Slikker van adviesbureau Turner over de Ideale School. Hoe ziet deze eruit? Is de ideale school een koekjesfabriek of het Harvard van Nederland? Hij hield de deelnemers een spiegel voor door hen zelf te laten uitvinden welke voor- en nadelen elke typologie van een onderwijsinstelling heeft. In een andere zaal spraken Sywert van Lienden en Michiel Stapper over hoe jongeren zich kunnen organiseren. Beide puttend uit eigen ervaring (bijvoorbeeld G500 en de Amsterdamse jongerenpartij NAT) probeerden zij het publiek mee te nemen naar andere manieren om jezelf te organiseren. Ten slotte sprak een panel bestaande uit de Rotterdamse econoom Ivo Arnold, oud- LAKS voorzitter Lotte Savelberg en onderwijsvernieuwer Thieu Besselink over hoe studenten en het onderwijs in de afgelopen dertig jaar zijn veranderd.

In de tweede ronde werd veelal vooruitgekeken. PG Kroeger (hoofdredacteur van ScienceGuide) begon zijn verhaal in het verleden en eindigde met de onthulling van een standbeeld voor Jet Bussemaker in de toekomst. Dennis Wiersma, voormalig vicevoorzitter van de LSVb en oud-voorzitter van FNV Jong, sprak met zijn gasten over waar je op moet letten bij een organisatieverandering. Oud- LSVb bestuurslid en oud- voorzitter van de Europeans Student Union Koen Geven ging in op de vraag wat de LSVb kan leren vanuit internationale context. Dagvoorzitters Nina van den Dungen en Anne Janssens prikkelden het publiek ten slotte, door hen stelling in te laten nemen over de LSVb.

Het formele gedeelte van de dag werd afgesloten met een vraaggesprek met minister Bussemaker. Zij vertelde veel over haar eigen studententijd, dat zij deels wonend in een kraakpand doorliep, en keek samen met het publiek vooruit. Haar boodschap: “Ga zo door, blijf actievoeren en doe dat met een glimlach.”

Na het gesprek met de minister brak het moment aan waar de meeste mensen echter het meest naar hadden toegeleefd. Eindelijk weer bijpraten met oude bekenden, spreken met huidig bestuursleden over de stand van zaken en concluderen: oude liefde roest niet.

Namens de lustrumcommissie van de LSVb en het bestuur 2013/2014 willen wij alle aanwezigen danken voor hun aanwezigheid. Voor wie hernieuwde energie heeft om de LSVb te helpen: schroom niet en kom vooral langs. Iedereen is altijd welkom!

Door Eduard Schmidt