Landelijke Studentenvakbond

Kamernood dwingt studenten bij ouders op de bank

Persberichten - donderdag 17 oktober 2013

Meer dan de helft van de studenten die bij hun ouders woont wil liever op kamers, maar kan geen betaalbare kamer vinden. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) naar de gevolgen van de kamernood onder studenten. Daarnaast blijkt dat veel studenten die wel een kamer hebben, nauwelijks huurbescherming genieten en elk moment op straat kunnen worden gezet. De LSVb pleit daarom voor een strafbaarstelling van huisjesmelkers.

De LSVb stelt dat de particuliere markt misbruik maakt van de kwetsbare positie van studenten. Uit het onderzoek blijkt dat 6% van de studenten geen huurcontract heeft en 3% zich niet mag inschrijven bij de gemeente. Hierdoor kunnen studenten geen uitwonende beurs krijgen terwijl ze wel hoge kosten maken. Daarnaast heeft 12% hoge bemiddelingskosten betaald. In veel gevallen is dit in strijd met de wet. LSVb voorzitter Jorien Janssen: “een student durft niet zomaar naar de rechter te stappen. Bovendien heb je vaak weinig in te brengen, want een huisbaas vindt voor jou zo tien anderen”. Pas wanneer andere partijen verhuurders die zich niet aan de regels houden op de vingers kunnen tikken, kan dit probleem worden opgelost. Minister Blok deed hier eerder dit jaar een voorstel voor.

Door de aanhoudende kamernood nemen studenten bovendien vaak genoegen met kamers van slechte kwaliteit. Zo heeft 65% van de studenten wel eens woonruimte geaccepteerd die niet voldeed aan hun wensen. Zij vonden de prijs te hoog (34%), de ruimte te klein (33%), de locatie had niet de voorkeur (28%) en/of de woonruimte was slecht onderhouden (24%). LSVb-voorzitter Jorien Janssen: “ik vind het niet vreemd dat studenten uit noodzaak thuis blijven wonen. Door de huidige kamernood eindig je al gauw in een onveilige kamer, of je betaalt de hoofdprijs”. Volgens de LSVb is het daarom van belang dat ook verhuurders die zich niet aan het puntensysteem houden worden aangepakt door gemeenten.

Het onderzoek is afgenomen onder ruim 700 studenten.