Landelijke Studentenvakbond

Kamertekort blijft problematisch

Persberichten - donderdag 26 september 2013

In 2021 zijn er 18.000 extra studentenkamers nodig bovenop het huidige tekort van 31.900 kamers. Dat is de belangrijkste conclusie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van Kences. De LSVb pleit er daarom voor dat de bouw van nieuwe studentenkamers hoog op de agenda blijft staan.

De LSVb waarschuwt dat er moet worden opgepast met de cijfers uit het rapport. Het rapport van Kences laat een forse aanpassing zien van het aantal nieuwe studenten tot aan 2021. Dat betekent echter niet dat studentenhuisvesters achterover kunnen leunen. LSVb-Vicevoorzitter Eduard Schmidt: “Nog steeds zijn er tienduizenden studenten die geen kamer kunnen vinden. Daarom is het belangrijk dat het tempo erin blijft en er doorgebouwd wordt.”

Daarnaast zijn de mogelijke afschaffing van de basisbeurs en ov-studentenkaart niet meegenomen in het rapport. Schmidt: “Als het aan het kabinet ligt, krijgen studenten in de toekomst geen basisbeurs en ov-studentenkaart meer. Dit zal zeker ook zijn effect hebben op de studentenwoningmarkt.” De LSVb verwacht dat afschaffing van de basisbeurs een run op betaalbare, onzelfstandige kamers zal veroorzaken omdat studenten moeten besparen op hun maandlasten.

De onduidelijkheid rond het voortbestaan van de basisbeurs en de ov-studentenkaart zijn de LSVb een doorn in het oog. Schmidt: “Wij pleiten voor een stop van de kabinetsplannen. Ook voor de studentenwoningmarkt is rust nodig en die komt er niet zolang deze plannen op tafel liggen.”