Landelijke Studentenvakbond

Lancering Studie in Cijfers bij 27 hogescholen

Persberichten - woensdag 11 september 2013

Vandaag wordt Studie In Cijfers onthuld; 27 hogescholen presenteren op dit moment de gegevens op hun website. Studie in Cijfers geeft aankomend hbo-studenten informatie over onder andere het aantal eerstejaars, het aantal contacturen en het arbeidsmarkperspectief van de opleiding. De Landelijke Studentenvakbond noemt de lancering een “stap in de goede richting’. ‘Het is goed dat aankomende studenten nu 886 hbo-opleidingen goed met elkaar kunnen vergelijken, maar op het gebied van eerlijke voorlichting valt nog veel te winnen,” aldus Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb.

De Landelijke Studenten Vakbond is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van Studie in Cijfers (ook wel studiebijsluiter genoemd). Volgens de vakbond is eerlijke en objectieve voorlichting nodig om studenten op de juiste plek te krijgen. “Je kan alleen de juiste studiekeuze maken wanneer duidelijk is wat je van een opleiding kan verwachten,” aldus Janssen. Studie in Cijfers toont cijfers in een gestandaardiseerd schema waardoor je opleidingen makkelijker kan vergelijken. Jorien Janssen: “Er komt steeds meer druk te staan op studenten, daardoor is het nog belangrijker dat ze de juiste informatie krijgen.”

Toch is er op het gebied van voorlichting nog een lange weg te gaan. De LSVb doet jaarlijks onderzoek naar de voorlichting vanuit universiteiten en hogescholen. Vorig jaar bleek dat veel folders vaker glossy plaatjes presenteren dan objectieve informatie. Uit de eerste bevindingen van een onderzoek dat in oktober officieel uitkomt, blijkt wederom dat voorlichting zich meer richt op het verkopen van de opleiding in plaats van het geven van informatie. Jorien Janssen: “We zouden graag zien dat de objectiviteit van Studie in Cijfers wordt meegenomen in alle voorlichting. Ook zouden universiteiten het voorbeeld van Studie in Cijfers op de hogescholen moeten volgen.”