Landelijke Studentenvakbond

10.000 extra kamers nodig om tekort op te lossen

Persberichten - maandag 09 september 2013

Om het tekort van 30.000 studentenkamers op te lossen zijn er nog 10.000 extra kamers nodig. Dat blijkt uit de kamernoodinventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). In 2011 maakten woningorganisaties in het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting (LAS) afspraken om het kamertekort vóór 2016 aan te pakken. Halverwege de termijn maakt de LSVb de balans op en kijkt welke plannen zijn gerealiseerd. “De positieve houding van minister Blok over het LAS is onterecht. Veel bouwprojecten lopen vertraging op, het is de hoogste tijd voor Blok om de bouw van studentenkamers aan te moedigen.” Aldus Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb.

Uit de inventarisatie van de LSVb blijkt dat er de afgelopen drie jaar 10.000 nieuwe studentenkamers zijn gerealiseerd. Daarnaast zijn 7.000 kamers in ontwikkeling en staan de plannen voor 4.000 kamers op papier. Bij elkaar zorgt dit in 2016 voor 21.000 nieuwe kamers. Om de kamernood echt op te lossen zijn er nog 10.000 kamers extra nodig. Jorien Janssen: “dit betekent dat we binnen dezelfde tijd twee keer zoveel kamers moeten bouwen om de woningnood onder studenten terug te dringen”

Opvallend is dat de sociale sector het grootste aandeel heeft in de bouw. Vooral in Utrecht blijven initiatieven vanuit de particuliere sector uit. In het LAS spraken sociale huisvesters af 16.000 kamers voor hun rekening te nemen. Hiervan zijn er nu 7.000 gebouwd. Volgens de LSVb ligt een grote oorzaak van de achterstand bij de onzekerheid over de huurprijs van studentenkamers. Hierdoor lagen veel projecten stil en bleven nieuwe plannen uit. De LSVb roept minister Blok op om met Prinsjesdag duidelijkheid te geven, zodat papieren plannen kunnen worden omgezet in huizen van steen.