Landelijke Studentenvakbond

Landelijke Studentenvakbond feliciteert Bussemaker

Persberichten - dinsdag 09 juli 2013

De Wet kwaliteit in verscheidenheid is vandaag aangenomen in de Eerste Kamer. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is tevreden over dit resultaat. Er komt meer aandacht voor studiekeuze, het bedrag voor een schakeljaar is gemaximeerd en de invoering van de Associate Degree zorgt voor meer mogelijkheden voor mbo-studenten. Het toestaan van collegegelddifferentiatie blijft echter één van de pijnpunten.

De LSVb is blij dat het nu duidelijk is hoeveel een schakelprogramma kost. Voorheen konden universiteiten en hogescholen dit tarief zelf bepalen en dat was een bron van zorg. LSVb-voorzitter Jorien Janssen: “studenten weten nu waar ze aan toe zijn. Een schakelprogramma mag maximaal anderhalf keer het wettelijk collegegeld kosten, dit voorkomt een wildgroei aan bedragen”. De LSVb feliciteert minister Bussemaker met dit resultaat en is blij dat ze voet bij stuk heeft gehouden. Hiernaast is de LSVb ook tevreden over de definitieve invoering van de Associate Degree. Studenten uit het mbo kunnen hierdoor gemakkelijker doorstromen naar het hoger onderwijs.

Op het gebied van studievoorlichting en studiekeuze bevat het voorstel ook goede punten. Aankomende studenten moeten zich voor 1 mei aanmelden en hebben hiermee recht op een studiekeuzeactiviteit. “Eerlijke voorlichting en voorbereidende gesprekken geven scholieren een completer beeld van een opleiding. Hierdoor kiezen ze bewuster hun studie,” aldus Jorien Janssen. Wel benadrukt de LSVb dat het voor aankomende studenten duidelijk moet zijn dat de aanmelddatum naar 1 mei is verplaatst. Ook houdt de studentenvakbond nauwlettend in de gaten of het adviesgesprek niet wordt gebruikt als selectiemiddel.

Andere aspecten uit het wetsvoorstel blijven een pijnpunt voor de LSVb. Zo kan er via collegegelddifferentiatie voor excellente opleidingen nu tot 8.855 euro collegegeld worden gevraagd. Jorien Janssen: “Hierdoor zijn deze opleidingen alleen nog toegankelijk voor de elite.” De studentenvakbond vindt het jammer de minister op dit punt geen verstandig besluit nam, en grijpt een uitnodiging aan om hierover in gesprek te gaan.