Landelijke Studentenvakbond

Botte bijl van Bussemaker in studiefinanciering blijft staan

Persberichten - vrijdag 28 juni 2013

De botte bijl van minister Bussemaker in de studiefinanciering blijft staan. Met de invoering van een leenstelsel voor de masterfase wordt niet alleen de toegang tot het onderwijs beperkt maar wordt studenten ook na hun studietijd een drempel opgelegd. Dat blijkt uit het wetsvoorstel van de minister dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is teleurgesteld dat minister Bussemaker na alle gesprekken nog steeds niet met een sociaal voorstel is gekomen. Studenten die in 2014 beginnen met een master krijgen als het aan de minister ligt geen studiefinanciering meer. LSVb-voorzitter Kai Heijneman: “Huidige bachelorstudenten staan met hun rug tegen de muur. Ze gaan tijdens hun master hogere schulden maken dan gepland, moeten meer gaan werken of gaan helemaal geen master volgen.”

Het huidige voorstel legt volgens de LSVb zowel voor als na de studie een drempel voor studenten. Zo verdwijnt de aanvullende beurs voor studenten met weigerachtige en onvindbare ouders en is het oprekken van de afbetaaltermijn een extra beperking, omdat studenten langer moeten afbetalen en geconfronteerd worden met een hogere rente. Dit is een enorme drempel voor de rest van hun leven.

Bovendien vindt de LSVb vindt het oneerlijk dat de minister de spelregels verandert tijdens het spel. Huidige bachelorstudenten hebben hun studieplannen gebaseerd op een financieel plaatje dat ineens veel duurder blijkt uit te vallen. Volgens Heijneman is het onverstandig studenten te ontmoedigen om een master te volgen: “Je komt niet aan het werk met alleen een universitaire bachelor. Studenten hebben een master nodig om zich te specialiseren. Dit loont uiteindelijk ook voor de overheid: elke euro die geïnvesteerd wordt in het hoger onderwijs, komt uiteindelijk dubbel en dwars terug.”

De LSVb roept Bussemaker dan ook met klem op om de botte plannen te laten varen. Onderwijs is de snelste en slimste weg uit de crisis. Een masteropleiding zou daarom juist op dit moment prioriteit moeten zijn.