Landelijke Studentenvakbond

Minister ontvangt 6000 bezorgde kaartjes

Persberichten - woensdag 29 mei 2013

De LSVb heeft op maandagmiddag 27 mei op het Binnenhof meer dan 6000 kaartjes aangeboden aan minister Bussemaker. Hierbij waren zowel scholieren als studenten aanwezig die grote posters vast hadden in de vorm van de Lieve Jet kaartjes. In gele Lieve Jet T-shirts boden zij de kaartjes persoonlijk aan de minister aan in een grote ouderwetse postzak met meer dan 50 kilo aan kaartjes.

De kaartjes zijn ingevuld op de site www.lievejet.nl door bezorgde scholieren, ouders of studenten die vrezen voor de afschaffing van de huidige basisbeurs en het verdwijnen van de OV-studentenkaart. Tijdens de overhandiging werden verschillende kaartjes voorgelezen door de scholieren en studenten zelf. Op de grote posters waren ook nog vele kaarten te zien. Een greep uit de duizenden persoonlijke verhalen:

“Lieve Jet, Ik wil heel graag studeren, mag dat misschien nog? Ik wil graag twee studies tegelijk doen, maar dat kan ik alleen betalen als ik mijn studenten-OV behoudt. Gunt u mij die kans? Met vriendelijke groet, Manouk”

“Lieve Jet, Mijn kind zou graag studeren! Moet ik echt tegen haar zeggen als ze klaar is met haar studie dat ze ongeveer 30.000 euro moet terug betalen?”

“Lieve Jet, Ik maak mij ontzettend zorgen over de toekomst van het onderwijs. Ik was 17 toen mijn vader een hersenbloeding kreeg. Thuis was geen geld om mijn studie te betalen. Toch kon ik studeren. Geef iedereen die kans!”

De minister reageerde op de overhandiging door de bezorgde scholieren een ‘persoonlijke’ boodschap terug te sturen. In de vorm van een grote ansichtkaart probeerde de minister tevergeefs de zorgen bij scholieren weg te nemen. Dit had dan ook weinig effect op Simon Janssen en Wicke van den Broek, beiden uit vwo 5, die zich nog steeds zorgen maken over de schuld die zij aan het eind van hun studie zullen hebben.

LSVb-voorzitter Kai Heijneman: “Het afschaffen van de basisbeurs en de ov-kaart zorgt ervoor dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs verder in gevaar komt. Iedereen die het talent heeft om te studeren moet dat kunnen ongeacht je financiële situatie. Zonder basisbeurs raken we vele duizenden talenten uit armere gezinnen kwijt voor de Nederlandse kenniseconomie.”