Landelijke Studentenvakbond

Medezeggenschap hbo in kinderschoenen

Persberichten - woensdag 22 mei 2013

De medezeggenschap op hogescholen blijft flink achter bij medezeggenschap op universiteiten. Vooral het aantal uren dat een raadslid krijgt is op hogescholen veel lager dan op universiteiten. Acht uur is het minimum aantal uren bij universiteiten, terwijl dit bij hogescholen het hoogste aantal uren bedraagt. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in samenwerking met het Landelijk Overleg Fracties (LOF) en het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM).

De LSVb vindt het zorgelijk dat er zulke grote verschillen zitten tussen raden in zowel uren als ondersteuning. “Raadsleden krijgen een vergelijkbare berg met werk, alleen de ene student krijgt 40 uur de tijd en krijgt een graafmachine mee, terwijl een andere student een vergelijkbare berg in twee uur met een schep moet zien weg te werken”, aldus LSVb-voorzitter Kai Heijneman.

Voor alle werkzaamheden: beleidsstukken lezen en beoordelen, vergaderen, zelf problemen aankaarten en oplossingen aandragen, hebben studenten en docenten minstens 20 uur per week nodig. Toch moeten sommige raadsleden dit in twee uur per week zien te proppen.

Het hbo wordt ook achtergesteld met betrekking tot de beschikbare ambtelijke ondersteuning. De ambtelijk secretaris zorgt voor juridische en praktische ondersteuning, verzorgt de communicatie tussen raad en bestuur en fungeert vaak als het geheugen van een steeds wisselende raad. Op elke universiteit is er meer dan een fulltime ambtelijk secretariaat beschikbaar. Op het hbo is dit echter niet vanzelfsprekend: Als zij al een ambtelijk secretaris hebben, is dit hoogstens voor een paar uur.

De verschillen op het gebied van vergoeding zijn ook groot: gemiddeld ruim €350 per maand op het wo ten opzichte van nog geen €160 per maand op het hbo. LSVb-voorzitter Kai Heijneman: “Van raadswerk word je al niet rijk. Als je dan ook nog een bijbaan nodig hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, wordt het erg lastig om je naast je studie in te zetten voor de kwaliteit van het onderwijs.”

Aanstaande maandag spreekt minister Bussemaker met de Tweede Kamer over een betere controle van bestuurders op het hbo en wo. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zou graag zien dat de minister een aantal basisfaciliteiten vaststelt plus een minimumaantal van 20 uur aan raadswerk. Op die manier kunnen docenten en studenten hun bestuur ook echt controleren.