Landelijke Studentenvakbond

Hulp bij het vinden van een studentenkamer

Een studentenhuis, een studio, hospita, of toch antikraak wonen?

Hieronder vind je informatie over jouw mogelijkheden en een speciaal samengesteld overzicht zodat jij makkelijker terecht kunt in de stad waar jij wilt studeren. Wij hebben een aantal handige websites voor je uitgezocht, net als de websites waar je juist beter niet kunt zoeken! Kijk wel altijd voordat je een contract tekent of er geen gekke voorwaarden in je contract zitten, dat je begrijpt wat voor contract je krijgt, & checkt of je niet te veel huur betaalt. Sommige kamers zijn echt te mooi om waar te zijn!

Een kamer vinden via kamerwebsites

Vaak staan kamers geregistreerd op kamerwebsites zoals kamernet.nl. Dit is een veelgebruikte methode om een kamer te vinden en werkt niet met wachttijden. Hier komen dagelijks nieuwe kamers en woningen op te staan, waarbij je zo snel mogelijk moet reageren. Deze sites letten overigens totaal niet op de hoogte van de huur die wordt gevraagd. Die ligt maar al te vaak boven het wettelijk toegestane maximum. Let bij deze sites altijd op: iedereen kan immers een kamer op deze websites plaatsen. Kijk bijvoorbeeld uit met het betalen van grote bedragen voordat je de kamer hebt gezien en bekijk het contract goed voor je het tekent. De huur van veel particuliere woningen is doorgaans hoger dan die van woningcorporaties, maar dit verschilt ook per stad en verhuurder. Ook hospitawoningen worden vaak via deze websites aangeboden.

Een kamer vinden via social media

Een veel gebruikte manier om een kamer te vinden is via Facebook. Er bestaan verschillende Facebook pagina’s en groepen, voor bijna alle steden in Nederland zijn er pagina’s waar veel kamers op worden aangeboden. Hierop posten studentenhuizen (of huiseigenaren) dat zij een kamer vrij hebben. Ook kan je zelf natuurlijk altijd een oproep plaatsen indien je op zoek bent naar een kamer. Ook hier is het van belang dat je weet dat iedereen een kamer op deze pagina's en groepen kan zetten.

Een makelaar of bemiddelingsbureau

Wanneer de nood hoog is, of je geen behoefte hebt om te moeten zoeken en hospiteren, is er ook de mogelijkheid om een makelaar of bemiddelingsbureau in te schakelen om voor jou een kamer of woning te vinden. Deze weten vaak in relatief korte tijd een plek voor je te vinden, maar hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze kosten zijn lang niet altijd wettelijk toegestaan, kijk voor meer informatie op de pagina Woonvorm en contracttypen.

Inschrijven bij transformatie-organisaties

Transformatie is de laatste jaren een populaire methode om studentenhuizen te bouwen. Hierbij worden kantoorpanden of andere gebouwen verbouwd tot studentenhuizen van verschillende soorten en maten. In verschillende steden bestaan al projecten, zoals startblok Riekerhaven in Amsterdam, project AL16 in Utrecht of Duivendaal in Wageningen. Bovendien betaal je voor deze projecten vaak niet meer dan wettelijk is toegestaan. Er bestaan verschillende organisaties die zich bezig houden met de transformatie naar studentenpanden, de grootse hiervan is Socius. Veel van deze organisaties houden zich ook bezig met maatschappelijke projecten zoals gemengd wonen met ouderen of probleemjongeren. Ook zijn er initiatieven die in ruil voor korting op de huur studenten laten participeren in het beheerproces of de verbouwing. Zie ook ‘woonvormen en contracttypen’.

Antikraak wonen

Wil je liever antikraakwonen proberen? Dan kun je bij de volgende websites goed terecht:

  1. Camelot
  2. Ad hoc beheer
  3. Interveste

Andere vertrouwde verhuurders zijn te vinden op de website van: Keurmerk Leegstandbeheer

Let op: Antikraakwonen brengt ook risico's met zich mee. Wil je hier meer over weten, zie: ‘woonvormen en contracttypen’.

Landelijke aanraders

  • Esteon
    Deze website heeft een handig overzicht waarmee jij gemakkelijk jouw ideale kamer kunt vinden. Bij het aanmaken van een (gratis) profiel op deze website kun je al jouw voorkeuren instellen. Hierbij is een ruim assortiment aan opties beschikbaar. Reageren op een kamer kost vervolgens wel geld. Esteon heeft ook een app beschikbaar, zodat je ook gemakkelijk op je telefoon naar een kamer kunt zoeken.
  • Kamernet
    Kamernet heeft het grootste aanbod aan kamers. De meeste studenten zoeken ook via Kamernet, helaas is het daardoor wel erg druk op deze website. Doordat er zo veel studenten reageren kan het lastiger zijn om een kamer te kunnen krijgen. Als je op kamernet wilt zoeken is onze tip: Zorg dat je je ECHT kunt onderscheiden van de rest. Kamernet is niet de goedkoopste, maar aantal kamers en de mogelijkheid snel op veel kamers te kunnen reageren maakt wel weer een hoop goed.
  • Rooming.nl
    Dit is een kamerwebsite met een groot aantal kamers, maar je betaalt er wel voor. Wij hebben over deze website veel goede verhalen gehoord, maar helaas ook een paar slechte. Wees dus wel voorzichtig bij het aannemen van een kamer!
  • Marktplaats
    Reageren op kamers via Marktplaats is gratis, maar wees voorzichtig! Iedereen kan een kamer op Marktplaats zetten, dus ook huisjesmelkers!
  • Houselink.nl
    Het kameraanbod van Houselink.nl is niet echt groot, maar er staan een groot aantal appartementen op. Deze kun je bijvoorbeeld huren samen met vrienden!
  • Findroomate.nl
    Deze kamerwebsite heeft een ruim aanbod en is niet duur. De website verhuurt ook via kamersinnederland.nl, maar deze website lijkt niet altijd up-to-date.
  • Funda
    Als je tussen de appartementen zoekt, kun je vaak een aantal studentenkamers vinden op Funda.nl. Daarnaast kun je ook een appartement huren met vrienden. Huren via de website brengt meestal helaas wel makelaarskosten met zich mee.

Landelijke afraders

Huren van een huisjesmelker is natuurlijk altijd een afrader. Wil jij weten wie er allemaal huisjesmelker van het jaar zijn geworden? Kijk dan hier.

The Student Hotel is een bekende van de LSVb. Huren bij The Student Hotel betekent dat je geen huurrecht hebt en torenhoge prijzen betaalt (tot wel 1100 euro voor een kamer van 19 vierkante meter). Dit vinden wij niet kunnen en daarom raden wij deze verhuurder af.

Directwonen.nl vraagt bemiddelingskosten voor het aannemen van een kamer, dit mag helemaal niet! Deze kosten hebben zelfs de hoogte van een maand huur, dat kan dus oplopen tot 600 euro voordat je überhaupt een kamer hebt.

Als ze ergens geen verhuurders checken dan is het hier. Huisjesmelkers zijn ZEER actief op deze website!

Steden

Klik hier op de stad waar jij wilt studeren/wonen! Bij de links op deze pagina's staan geen prijzen genoemd en zijn niet opgedeeld in aan/afraders. Wij willen jou een zo compleet mogelijk overzicht bieden van de websites waar jij terecht kunt. (Aanvullingen en opmerkingen kun je sturen naar lsvb@lsvb.nl)

Amsterdam | Arnhem | Breda | Delft | Den Bosch | Den Haag | EindhovenEnschede | Groningen | Leeuwarden | Leiden | Maastricht | Nijmegen | Rotterdam | Tilburg | UtrechtWageningenZwolle

Let op! Lang niet in iedere stad is het even moeilijk een kamer te vinden, maar wanneer de (kamer)nood hoog is, zijn er altijd nog creatieve opties voor handen. Je kunt ouderwets een briefje in de supermarkten ophangen en tussen de andere briefjes zoeken of er een kamer wordt aangeboden. Natuurlijk kan je altijd kijken of er een stadscamping in de buurt is, kun je een tijdje gaan couch surfen, of de bank van één van je vrienden voor een tijdje claimen.