Landelijke Studentenvakbond

Vetrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van een organisatie die een fijne werkcultuur nastreeft. Echter is het hebben van een vertrouwenspersoon binnen je organisatie geenszins een verplichting. De LSVb moedigt iedere lidbond aan om ook een vertrouwenspersoon aan te bieden. De LSVb heeft zelf twee vertrouwenspersonen die voor iedereen toegankelijk zijn. 

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een onafhankelijk persoon binnen een organisatie die altijd geraadpleegd kan worden door medewerkers van de organisatie. Het kan hierbij gaan om een arbeidsconflict maar ook om persoonlijke zorgen of problemen. De vertrouwenspersoon kan hierbij zowel fungeren als luisterend oor of als mediator tussen de partijen waar een conflict tussen bestaat. 

Waar dient een vertrouwenspersoon aan te voldoen?

Het kan wellicht handig zijn dat de vertrouwenspersoon bekend is met de organisatie. Echter is absoluut geen vereiste en kan het in sommige gevallen ook juist wenselijk zijn dat dit niet het geval is. Het is handig om na te denken of je een sollicitatiegesprek of sollicitatieprocedure wilt starten hiervoor, of dat je iemand wilt voordragen en door de leden wilt laten instemmen. Ook is het aan te raden om goed na te denken over of bijvoorbeeld het aanstellen van een man als vertrouwenspersoon in een organisatie met veel vrouwen de beste optie zou zijn.

Daarnaast is het prettig als een vertrouwenspersoon beschikt over empathie, er geen twijfels zijn over diens integriteit en bekend staat als een goede luisteraar en bemiddelaar. Het is dus handig als deze persoon van nature al iemand is waar mensen zich op hun gemak en prettig bij voelen en dat ze deze persoon vertrouwen.

Je kan er ook over nadenken of je deze persoon enkele trainingen wil laten volgen. Dit kan via ToM. Wellicht overbodig om te vermelden, maar voorkom ten allen tijde dat deze persoon dubbele petten op heeft.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon heeft geen harde bevoegdheden en kan vaak, tenzij anders bepaald, enkel adviserend te werk gaan. Het is goed om tot een overeenstemming te komen over hoe ver de bevoegdheden van de vertrouwenspersoon reiken voordat de vertrouwenspersoon aan de slag gaat.