De Studentenlijn biedt gratis juridisch advies aan hbo- en wo-studenten die vragen of klachten hebben over bijvoorbeeld hun opleiding, onderwijsinstelling, studiefinanciering of huur. Vijf dagen per week wordt de Studentenlijn bemand door jonge juristen. Jaarlijks worden tussen de 750 en 1.000 studenten voorzien van juridisch advies. We helpen graag, maar hebben niet de mogelijkheid om studenten te vertegenwoordigen in (juridische) procedures. Studeer je aan het mbo? Ga dan naar de website van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs.
Hieronder hebben alvast de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet:
1. Kan ik een tweede studie volgen tegen wettelijk collegegeld? Normaal gesproken moet je het instellingstarief betalen als je een tweede bachelor/master wilt volgen. Dit tarief ligt vaak rond de 10.000 euro per jaar en is dus een stuk minder voordelig dan het wettelijke collegegeld, wat ongeveer 2000 euro per jaar is. Er zijn twee manieren waarop je een tweede bachelor/master kan volgen tegen het wettelijk collegegeld: Als je voor de eerste keer een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheid gaat volgen, mag je voor die opleiding altijd het wettelijk collegegeld betalen. Dit geldt dus ook als het al je tweede, derde of tiende studie is. Als je je voor het behalen van de graad voor je eerste opleiding inschrijft voor een tweede opleiding, mag je voor die hele tweede opleiding wettelijk collegegeld betalen. Je moet dus zorgen dat je gedurende een periode (het maakt niet uit hoe kort die periode is) voor beide studies staat ingeschreven, zodat je je studie ononderbroken voortzet. Zie voor meer informatie onze artikelen Tweede studie en Collegegeld.
2. Moet ik extra betalen voor excursies of uitjes van mijn studie?
Als een vereiste van een opleiding is dat jij een bepaalde score op een gestandaardiseerde toets hebt, zoals de TOEFL, IELTS of de GMAT, dan mag de opleiding de kosten voor die toets niet bij de student neerleggen. Ze moeten deze toets of vergoeden, of een gratis alternatief bieden. Zie voor meer informatie ons artikel Extra studiekosten.
Kijk ook eens op onze infopagina’s voor informatie over andere onderwerpen, vul het vragenformulier hieronder in of neem direct contact op met de Studentenlijn!
* = verplicht veld
Deze informatie wordt niet ongevraagd gedeeld met derden. Persoonsgegevens zoals je naam en e-mailadres worden alleen gebruikt om je tot dienst te kunnen zijn. Wil je meer weten over hoe wij met privacy omgaan? Check dan onze Privacyverklaring
Contact
De Studentenlijn is op de volgende dagen geopend:
- Maandag: tussen 12.00 – 17.00 uur
- Dinsdag: tussen 11.00 – 17.00 uur
- Woensdag: tussen 11.00 – 17.00 uur
- Donderdag: tussen 11.00 – 17.00 uur
- Vrijdag: tussen 11.00 – 17.00 uur
Let op: van 23 december t/m 5 januari is de Studentenlijn gesloten (met uitzondering van vrijdag 3 januari).
Op 3 januari is de Studentenlijn geopend van 11.00 – 16.00 uur
De Studentenlijn is bereikbaar op het nummer 030 231 30 29.
- Midden-West
- Noord
- Noord-West
- Oost
- Zuid-Oost